Вартість військової допомоги Україні з боку Естонії перевищить 1% ВВП цієї країни

15:20 19.01.2023

Рекордний пакет військової допомоги надасть Естонська Республіка Україні.

Таке рішення ухвалив уряд цієї балтійської країни, який підтримав пропозицію міністра оборони Ханно Певкура, пише видання Думська.

Пакет включає гаубиці, протитанкову зброю, а також боєприпаси загальною вартістю 113 млн євро. В результаті військова допомога Естонії Україні збільшиться до 370 мільйонів євро — це більше 1% валового внутрішнього продукту країни.

«Естонці зі своєї болючої історії знають, що відбувається, коли зло перемагає і велика країна поглинає менші. Якщо Україна впаде, свобода опиниться під загрозою і в інших частинах світу. Допомагаючи Україні захищати свою незалежність, ми захищаємо право на свободу і демократію всіх країн, зокрема й Естонії», — заявила прем'єр-міністр республіки Кая Каллас.

Вона додала, що українці дуже швидко вчаться застосовувати нові системи озброєнь.

«Українська держава і народ змогли дуже вміло використовувати нашу військову допомогу, — зазначила прем`єрка. — Ми всі хочемо, щоб війна закінчилася, але Росія послала чіткий сигнал про те, що вона планує продовжувати свою агресивну війну. Тому вільний світ повинен продовжувати надавати військову допомогу Україні, причому робити це в набагато більших масштабах і швидше. Усі країни повинні вивчити свої запаси і зробити так, щоб промисловість могла виробляти більше і швидше. Війна Росії проти України має свою ціну — ціну, яку ми платимо в євро, але українці платять своїми життями».

Міністр оборони Ганно Певкур наголосив, що Україна потребує важкого озброєння.

«Воно необхідне, щоб зберегти ініціативу і протистояти Росії, яка зараз готується відновити свою військову міць. Найважчі бої ще попереду. Ми та наші союзники маємо прямий вплив на боєздатність українських солдатів, і це дуже цінується в Україні. Тому важливо подати приклад і мотивувати інших союзників на надання допомоги», — сказав він.

У рамках попередніх пакетів допомоги Естонія передала Україні протитанкові ракети Javelin, гаубиці, протитанкові міни, гранатомети, міномети, транспортні засоби, засоби зв'язку, медикаменти, засоби індивідуального захисту та сухпайки.

Також у співпраці з Німеччиною Таллінн передав два польових госпіталі та медикаменти на суму близько 15 мільйонів євро. Третій польовий госпіталь подарує Естонія Україні у співпраці з Нідерландами та Норвегією, які підтримали проєкт на 7,8 млн євро.
 

Ще на цю тему