США можуть допомогти Україні в завданні ударів по Криму – NYT

12:00 19.01.2023

Адміністрація США розглядає можливість підтримання Києва в атаках на Крим.

Про це ідеться в публікації New York Times, передає Укрінформ.

Раніше Білий дім відмовлявся надавати Україні зброю, необхідну для завдання ударів по Кримському півострову, який росія використовує як базу для нападів з півдня.

Зараз позиція Вашингтона починає пом'якшуватися, навіть якщо це збільшує ризик ескалації, зазначає видання з посиланням на власні джерела.

Адміністрація Байдена дійшла висновку: якщо українські військові зможуть показати росії, що її контроль над Кримом може опинитися під загрозою, це посилить позицію Києва у будь-яких майбутніх переговорах. 

Американські офіційні особи обговорюють з українськими колегами використання американської зброї – від ракетних комплексів HIMARS до бойових машин Bradley – для завдання удару по шляхопроводу, що з'єднує Крим з росією через окуповані Мелітополь і Маріуполь.

Водночас Байден поки що не готовий надати Україні ракетні системи дальнього радіуса дії для обстрілу російських об'єктів на півострові.

Раніше Таміла Ташева заявляла, що усі громадяни рф, які приїхали в Крим з порушенням міграційного законодавства України, муситимуть виїхати після деокупації півострова, а будь-які намагання рф називати це депортацією є безпідставними.
 

Ще на цю тему