Експрем’єр Британії: вірю, що Україна звільнить Донбас і Крим

10:40 19.01.2023

Для колишнього прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона перемогою України у війні проти Росії буде відновлення контролю над територіями станом на 24 лютого 2022 року, але він вважає, що українська армія здатна повернути й решту окупованих територій.

Про це Джонсон сказав в інтерв’ю Європейській правді.

"Я скажу – хоча звісно ж, вирішуватиме Володимир Зеленський – що найменшим мінімумом, за якого ви в принципі можете починати про щось говорити з росіянами, з Путіним – є варіант, що вони заберуться до лінії статусу кво, який був перед 24 лютим", – зазначив він.

Водночас колишній британський прем’єр наголосив, що вважає: Україна поверне всі території включно з Кримом і Донбасом.

"По-перше, через те, що це законно. Це кордони, межі України. По-друге, через те, що ми пам’ятаємо, як вже зазнали невдачі, коли дозволили порушити міжнародні кордони України у 2014 році. Це тоді стало катастрофою, бо Захід виявився слабким і не встав на захист України", – додав Джонсон.

Він назвав "Нормандський процес" розпочатий після анексії Криму, "непотрібним" і таким, "який нікуди нас не привів". "А Путін отримав можливість розколупувати ножем рану, і постійно її розбурхувати. Бо він бачив, що врешті решт отримає можливість зробити новий хід", – сказав політик.

На думку Джонсона, Захід підтримає Україну в майбутній битві за Крим, але спершу йтиметься про деокупацію решти півдня України.

"І я думаю, що коли це станеться, ваша геостратегічна позиція стане абсолютно іншою. Україна опиниться у неспівмірно сильнішій позиції, а Кремль і відповідно Путін буде набагато слабшим", – вважає він.
 

Ще на цю тему