ЄС і Україна обговорили наслідки загарбання росією Криму та Севастополя

08:00 19.01.2023

Європейський Союз і Україна провели сьогодні у Брюсселі спільну дискусію щодо незаконної анексії росією Криму та міста Севастополь.

Як повідомляє Укрінформ, інформація про це обговорення оприлюднена на сайті Європейської служби зовнішніх дій. 

«Європейський союз і Україна провели сьогодні у Брюсселі 10-й раунд обговорення на рівні старших посадових осіб щодо незаконної анексії Криму та Севастополю. Ці обговорення були започатковані у 2015 році з метою координації зусиль та для регулярного обміну інформацією про імплементацію політики ЄС щодо невизнання незаконної анексії Криму й Севастополя», - йдеться у повідомленні. 

Як зазначається, сторони розглянули імплементацію обмежувальних заходів ЄС у відповідь на порушення росією міжнародного права. Вони наголосили на необхідності дотримання суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Українська сторона проінформувала європейських партнерів про події в рамках «Міжнародної Кримської платформи», включаючи другий саміт цієї ініціативи, що був проведений в Києві 23 серпня 2022 року, а також міжпарламентської зустрічі на вищому рівні, що була організована у Загребі 24-25 жовтня 2022 року. ЄС підтвердив підтримку імплементації зобов’язань, що були взяті учасниками двох саміті Міжнародної Кримської платформи у Спільних деклараціях. 

Українська сторона також проінформувала про наслідки, які незаконна анексія Криму та Севастополю мала в контексті російського вторгнення в Україну. 

Сторони обговорили тяжкі порушення прав людини на окупованому півострові. Зокрема, міжнародні організації та правозахисники досі не отримали доступу на півострів, а мешканці Криму дедалі більше відчувають репресії, зокрема, за висловлення протестів проти російської агресивної війни проти України. Учасники зустрічі обмінялися поглядами щодо поточної ситуації в сфері безпеки та щодо наслідків зростаючої мілітаризації півострова. Вони визнали, що Крим був використаний росією як плацдарм для здійснення атак на решту суверенної території України. 

«ЄС не визнає і не визнаватиме незаконну анексію Кримського півострова російською федерацією. Він також підтверджує рішуче засудження спроб росії незаконно анексувати інші території України. Крим, Херсон, Запоріжжя, Донецька та Луганськ – це Україна», - наголошується у повідомленні. 

Як повідомлялося, ЄС послідовно проводить політику невизнання злочинних дій росії із анексії Криму та Севастополю, та заявив про те, що рішення росії після початку вторгнення в Україну про «анексію» Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей не матимуть жодних правових наслідків, окуповані території цих областей залишаються суверенною територією України.
 

Ще на цю тему