Правозахисники назвали основні тенденції порушень прав людини в окупованому Криму за минулий рік

08:20 19.01.2023

Голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескандер Барієв назвав основні тенденції порушень прав людини російськими загарбниками у тимчасово окупованому Криму і на тимчасово захоплених територіях Херсонщини та Запоріжжя за минулий рік. 

Про це Барієв повідомив під час пресконференції в Укрінформі.

«Кримськотатарський ресурсний центр виокремив основні тенденції щодо порушень прав людини у тимчасово окупованому Криму та на тимчасово окупованих територіях Херсонщини та Запоріжжя за 2022 рік», - сказав Барієв.

За його словами, на новоокупованих територіях росіяни відкрито скоювали воєнні злочини, серед яких – вбивства, тортури, насильницькі викрадення, незаконні проникнення в житло. 

Також загарбники неправомірно використовували російське законодавство, затримуючи людей у «справах Хізб ут-Тахрір», за участь у батальйоні імені Номана Челебіджихана тощо. 

Барієв підкреслив, що впродовж року окупанти цілеспрямовано створювали нові інструменти для переслідування українських громадян, прикладом чого є визнання верховним судом рф кримськотатарського батальйону терористичною організацією. 

Він зауважив, що минулого року почастішали випадки катувань та погроз у СІЗО окупованого Криму, а на новоокупованих територіях з'явилися приміщення для тортур.

Голова Кримськотатарського ресурсного центру додав, що торік загарбники вперше почали застосовувати насильницьке психіатричне лікування. «Йдеться, зокрема, про політв'язня Мамеда Долгополова, якого помістили у психлікарню на 5 років», - зазначив Барієв. 

Також окупанти проводили масові затримання та адмінарешти адвокатів; продовжували практику незаконного етапування політв'язнів на територію росії. 

«У 2022 році у Криму, окрім незаконних призовних кампаній, у Криму була проведена незаконна мобілізація, яка цілеспрямовано проходила у місцях компактного проживання кримських татар», - акцентував він. 

Також, зазначив Барієв, минулого року розпочалася практика викрадення та вивезення із новоокупованих територій дітей до тимчасово окупованого Криму, депортація їх до росії.
 

Ще на цю тему