До Румунії прибули натівські літаки радіолокаційного спостереження

18:40 17.01.2023

У вівторок, 17 січня, на авіабазу Отопені біля столиці Румунії Бухареста прибули натівські літаки далекого радіолокаційного спостереження та виявлення AWACS.

Як повідомляє румунський телеканал PROTV News, три таких літаки зможуть отримувати дані з усієї центральної Європи. Вони здатні виявляти ворожі літаки, кораблі чи наземну техніку на відстані до 400 км, забезпечуючи захист від можливих ракетних атак, пише НВ.

На основі інформації з радарів AWACS, командування НАТО може направляти в зону виникнення інцидентів винищувачі або штурмовики.

Прибуття натівських літаків прокоментував міністр національної оборони Румунії Ангел Тілвар.

«Літаки радіолокаційного спостереження прибули до Бухаресту, звідки вони будуть передавати в НАТО інформацію про будь-які тактичні та оперативні переміщення на кордоні Альянсу. У контексті незаконної війни Росії проти України НАТО відстежуватиме військову активність на східному фланзі за допомогою літаків AWACS. Румунія та союзники у безпеці!» - написав він у своєму Facebook.

13 січня стало відомо, що НАТО готує розгортання літаків далекого радіолокаційного спостереження та наведення у столиці Румунії Бухаресті через вторгнення Росії в Україну. Вони підтримуватимуть посилену присутність Альянсу в регіоні та стежитимуть за російською військовою активністю.
 

Ще на цю тему