В Росії падають літаки, авіагалузь страждає від дефіциту запчастин через санкції

08:40 11.01.2023

В Росії лише за 10 днів нового року сталося щонайменше сім аварій за участю авіатранспорту.

Як пише ЛІГА.Бізнес, про це інформують росЗМІ.

Здебільшого траплялися поломки, через які пілотам доводилося повертатися до пункту вильоту: ламалися кондиціонери, шасі, лобове скло і навіть туалети.

5 січня через несправність кондиціонера здійснив вимушену посадку літак компанії Utair, який прямував з Тюмені до Нового Уренгою. 6 січня літак компанії Azur Air із 236 пасажирами на борту, що летів з Новосибірська до Таїланду, повернувся до аеропорту через пошкодження лобового скла. Літак перевізника Red Wings повернувся до аеропорту Казані через несправність шасі.

8 січня літак компанії "Перемога" викотився зі злітної смуги в Пермі, тому не зміг здійснити політ до Москви. 9 січня літак Airbus A320neo авіакомпанії S7 Airlines, що летів із Братська до Москви, вимушено сів у Казані через несправність туалетної системи.

Двоє людей загинули і четверо постраждали через аварію літака Ан-2 у Ненецькому автономному окрузі. Літак Ан-26 компанії "ІрАеро", що летів з Якутська до Магадану, повернувся в пункт вильоту через розгерметизацію вантажного відсіку. Частину багажу було втрачено.

Пасажирський літак викотився за межі злітно-посадкової смуги у Норильську 10 січня, повідомляє транспортна прокуратура. На борту перебували 115 пасажирів та шість членів екіпажу. Літак прямував до Москви, його відправили на стоянку для огляду. Пасажирів евакуювали в будівлю аеропорту.

Після вторгнення Росії в Україну країни Заходу запровадили санкції, які, зокрема, торкнулися і російського транспортного сектору. Вони передбачають заборону на продаж Росії повітряних суден та запчастин до них. Після цього російські перевізники зіткнулися з відмовою у співпраці з боку Airbus та Boeing, виробників моторів та комплектовання.

У березні стало відомо, що російському Аерофлоту через санкції вже в серпні доведеться розпочати розбирання окремих літаків на запчастини.

У серпні російські авіакомпанії почали розбирати авіалайнери, щоб забезпечити себе запчастинами, які вони більше не можуть купувати за кордоном через західні санкції.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.

Ще на цю тему