Естонія виділила майже мільйон євро на демонтаж радянських пам'ятників

13:00 06.01.2023

Уряд Естонії виділив майже один мільйон євро, щоб демонтувати радянські військові пам’ятники на території країни.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє ERR.

Відзначається, що два тижні тому уряд спрямував 60 тисяч євро на покриття витрат робочої групи з демонтування пам'ятників. Фінансування охоплювало створення нейтрального надгробного знака, винагороду членів робочої підгрупи, технічне обслуговування діяльності робочої групи і робочих підгруп, а також реновацію після демонтажу пам'ятників у Нарві.

"Того самого дня уряд виділив установам, підвідомчим Міністерству оборони, 916 405 євро на діяльність, пов'язану з перенесенням із публічного простору радянських військових пам'яток, які загрожують безпеці", - розповіла ERR прессекретарка уряду Євгенія Вяря.

Експерти, які брали участь у роботі групи, дали оцінку кожному пам'ятнику, яка враховувала історичну, культурну та художню цінність пам'ятника.

Естонський уряд у листопаді схвалив законопроєкт, який має на меті позбавити Естонію радянських монументів протягом трьох місяців. Стверджується, що вони загрожують національній безпеці, оскільки сприяють проросійським наративам.

У серпні за розпорядженням уряду Естонії у місті Нарва, найбільшому переважно російськомовному місті країни, та його найближчих околицях було перенесено шість монументів із радянською військовою символікою, зокрема танк Т-34. Його відвезли у військовий музей неподалік від столиці.

Ще на цю тему