В окупованому Сімферополі тріснув пам'ятник Катерині II, на який витрачено мільйони

16:45 02.04.2021

В окупованому Криму, у Сімферополі, руйнується пам'ятник російській імператриці Катерині II.

Про це повідомляє портал «Асоціація реінтеграції Криму».

У Сімферополі помпезно встановлений пам'ятник імператриці Катерині II тріщить по швах, — йдеться у повідомленні.

За даними видання, в «адміністрації» Сімферополя, коментуючи ситуацію з пошкодженим пам'ятником, повідомили, що «про проблему знають і шукають шляхи її вирішення».

За словами окупаційних чиновників, «для обстеження монумента необхідні фахівці, щоб не завдати ще більшої шкоди».

Пам'ятник Катерині II було встановлено у Сімферополі 19 серпня 2016 року на «народні кошти». На його постаменті зроблено напис «Відновлено на честь возз'єднання Криму з Росією — навіки».

Повідомлялося, що на 10-метрову багатофігурну композицію вагою сім тонн зібрали 46 мільйонів рублів (близько 17 мільйонів ​​гривень).

Також після встановлення пам'ятника з'ясувалося, що скульптори переплутали нагороди на бюстах російських завойовників, зображених навколо Катерини II.

Довідка: Пам'ятник Катерині у Сімферополі вперше спорудили у 1890 році. У квітні 1919 року радянська влада розпорядилася демонтувати його. А 1 грудня 1919 року пам'ятник вирішили відновити. Остаточно бронзовий пам'ятник був демонтований в травні 1921 року. На його місці з'явився «Пам'ятник Свободи» (звільнення Криму) — фігура пролетаря з гіпсу, цементу і арматури. Перед Другою світовою війною він був замінений на пам'ятник Володимиру Леніну. У 90-ті роки були спроби відновити пам'ятник Катерині II, але ця ідея не отримала підтримку української влади.

 

Ще на цю тему