Україна торік отримала від Німеччини допомоги на €12 мільярдів

18:20 04.01.2023

Німеччина надала Україні за 10 місяців війни допомогу на понад 12 млрд євро.

Суму назвав представник пресслужби Вольфганг Бюхнер на брифінгу в середу, передає кореспондент Укрінформу. 

Німеччина, за його словами, непохитно стоїть на боці України. 

«Навіть сума підтримки, наданої з 24 лютого 2022 року, – понад 12 млрд євро – говорить сама за себе», - підкреслив Бюхнер.

Він нагадав, що інформація щодо військової підтримки оприлюднюється на сайті Федерального уряду. 

Стосовно постачання озброєнь Бюхнер зазначив, що ФРН надає Україні ті озброєння, які вона потребує, що їй допомагає, але так, щоб Німеччина та НАТО не стали стороною війни. Берлін і надалі триматиметься такого принципу – не постачати типи озброєнь і військової техніки, зокрема, танків, якщо цього не зроблять партнери та союзники по Альянсу.

Федеральний уряд оновлює перелік наданих Україні озброєнь щотижня. Але востаннє він був оновлений 20 грудня. Тим часом Мінекономіки ФРН 4 січня відзвітувало про експорт озброєнь в 2022 році, із чого випливає, що Україна зайняла з великим відривом перше місце у переліку країн, які отримували дозволи на постачання німецьких озброєнь – 2,245 млрд євро або більше чверті від усіх виданих торік. 

Як повідомляв Укрінформ, командувач Сухопутних військ Польщі, ексзаступник міністра оборони генерал Вальдемар Скшипчак висловив думку, що країни Північноатлантичного альянсу мають у кілька разів збільшити військову допомогу Україні з огляду на загрозу нового великого наступу, і насамперед ідеться про ракети далекого радіусу дії та бронетехніку.

Ще на цю тему