Болгарія підписала з Туреччиною 13-річний контракт на постачання газу

09:20 04.01.2023

Болгарська газова компанія Bulgargaz і турецька державна компанія BOTAŞ у вівторок підписали угоду строком на 13 років про надання Болгарії доступу до терміналів скрапленого природного газу й газоносної мережі для отримання поставок газу транзитом.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Daily Sabah.

За словами міністра енергетики і природних ресурсів Туреччини Фатіха Донмеза, 13-річна угода передбачає транспортування до 1,5 мільярда кубометрів газу на рік і допоможе підвищити безпеку поставок в південно-східній Європі.

Згідно з угодою, природний газ, який Болгарія купуватиме на міжнародних ринках, буде спершу перероблятися в Туреччині, після чого буде доправлений трубопроводом після підготовки до використання.

Міністр енергетики Болгарії Росен Христов заявив, що цією угодою "ми забезпечуємо можливість купувати газ у всіх світових виробників і розвантажувати його в Туреччині, що найкраще підходить для Болгарії під логістичним кутом зору".

Болгарія так і не домовилась про постачання газу з РФ на 2023 рік
Софія вже планує забронювати потужність близько 1 мільярда кубометрів газу на рік на турецьких LNG-терміналах і укласти імпортні угоди з європейськими та американськими виробниками скрапленого газу.

Болгарія, яка майже повністю залежала від російського газу, намагається забезпечити альтернативні постачання газу за доступними цінами після того, як Росія у квітні 2022 року припинила поставки через відмову болгарської сторони платити в рублях.

Наразі Болгарія імпортує 1 мільярд кубометрів газу на рік з Азербайджану, а решту своїх потреб – близько трьох мільярдів кубометрів на рік – покриває за рахунок імпорту LNG з Греції.

Згідно з планами міністерства енергетики Болгарії, країна покриватиме третину своїх потреб у газі за рахунок імпорту LNG через Туреччину, третину – через грецький LNG-термінал, який має запрацювати у 2024 році, і третину – за рахунок поставок з Азербайджану.

Теми:

Ще на цю тему