Агентство Reuters викрило мережу російських агентів у Німеччині

09:00 04.01.2023

У Німеччині діє ціла мережа пов’язаних з російською державою осіб, які просувають кремлівські наративи та домагаються зміни курсу Берліна щодо підтримки України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у журналістському розслідуванні Reuters.

"З допомогою інтерв'ю, аналізу постів у соціальних мережах та іншої загальнодоступної інформації Reuters виявило ключові фігури, які з початку війни просувають проросійську позицію в Німеччині", - йдеться у розслідуванні.

Зокрема, агентство встановило організаторів та головних учасників проросійської акції у Кельні, що відбулась у вересні. На ній закликали уряд ФРН припинити підтримку Україну та укласти мир з росією. Публічним організатором цієї демонстрації та низки інших проросійських заходів була уродженка України Олена Колбаснікова, яка зараз живе в Німеччині. Раніше вона нібито працювала медсестрою та була звільнена через "русофобію", хоча зауважується, що це твердження у Reuters не змогли самостійно перевірити.

Проросійські заходи Колбаснікова організовує разом зі своїм чоловіком – колишнім офіцером російських військово-повітряних сил Ростиславом Теслюком, який змінив ім'я на Макс Шлунд, відколи оселився в Німеччині десять років тому. Влітку 2022 року подружжя за сприяння прокремлівської організації їздило на тимчасово окупований росією схід України нібито з метою роздачі гуманітарної допомоги. А зовсім недавно російське урядове агентство оплатило їм квитки на літак до москви на конференцію, де головним доповідачем був путін.

Reuters також ідентифікувало трьох охоронців проросійської акції в Кельні. Всі вони брали участь у численних зборах так званих "російських казаків" у Німеччині. Один з них – Андрій Харківський, уродженець Томської області, який мешкає поблизу Кельна, де має невеликий бізнес у сфері вантажоперевезень. Решта двоє – любитель бойових мистецтв Володимир Фельк та чоловік, який ідентифікує себе в соціальних мережах як Сергій Шнайдер. На фотографіях, які поширював Харківський, разом із ними також був охоронець нічного клубу Григорій Крамер, який є представником "Союза воинов-казаков россии и зарубежья".

Як зазначає агентство, ще одним російським агентом у Німеччині є Олег Єременко – керівник берлінської будівельної компанії, який раніше був офіцером воєнної розвідки рф. Він, зокрема, брав участь у панельній дискусії "Мир з росією", яка відбулася у рамках фестивалю "Мир та солідарність", організованого наприкінці серпня 2022 року Комуністичною партією Німеччини.

Єременко також є членом правління організації під назвою "Десант", яка складається з колишніх російських військовослужбовців. Разом з російськими дипломатами він з'являвся на численних заходах вшануванню пам'яті радянських воїнів, загиблих у Німеччині. Крім того, він знайомий з Ігорем Гіркіним (Стрєлковим), колишнім російським спецслужбістом, причетним до збиття малайзійського авіалайнера MH17 над Україною. У коментарі Reuters фігурант підтвердив, що працював на російську воєнну розвідку ГРУ, але заявивши, що в Німеччині зараз перебуває "у, скажімо так, цивільному статусі".

Деякі проросійські активісти поширюють меседжі кремля серед німецькомовної аудиторії в інтернеті. Так, аналіз німецькомовних Телеграм-ресурсів виявив щонайменше 27 каналів, які послідовно поширюють прокремлівські меседжі для аудиторії загалом приблизно 1,5 млн підписників. Одним з таких каналів є Putin Fanclub, адміністратором якого є мешканець Баварії В'ячеслав Зевальд, прихильник ультраправої проросійської партії "Альтернатива для Німеччини".

Також у розслідуванні Reuters згадується Ян Рідель, мотоцикліст зі східної Німеччини, який є президентом організації під назвою German-Russian Souls ("Німецько-російські душі"). Ця структура бере участь у проросійських заходах у Німеччині, іноді разом з дипломатами рф, покладаючи вінки до могил солдатів Червоної армії, загиблих у Другій світовій війні. Рідель та його група майже щодня публікують на своїх каналах у соцмережах зображення, які, за їхніми словами, нібито свідчать про артилерійські обстріли ЗСУ житлових будинків та цивільної інфраструктури на сході України.

Як зазначає Reuters, уряд Німеччини не відповів на детальні запитання у межах цього розслідування, однак МВС країни запевнило, що воно "дуже серйозно" ставиться до будь-яких спроб іноземних держав або окремих осіб чинити вплив, особливо "в контексті російської агресивної війни проти України".

Нагадаємо, за останні роки в Німеччині було затримано кількох осіб, які шпигували на користь рф. Навесні з країни було вислано 40 російських розвідників, які працювали під дипломатичним прикриттям.

У грудні 2022 року стало відомо про затримання співробітника Федеральної розвідувальної служби Німеччини, який міг передавати росії секретну інформацію.

Ще на цю тему