В Чорному морі нема суден, що прямують до українських портів «зерновим коридором» - BlackSeaNews

16:20 03.01.2023

Сьогодні, 3 січня в Чорному морі в Чорному морі нема суден, що прямують до портів Одеської області «зерновим коридором».

Своїми висновками по темі, що хвилює всіх, поділився Андрей Клименко, керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та головний редактор порталу BlackSeaNews, на своїй сторінці у Facebook

«Нова неприємна проблема в "зернового коридору"... Сьогодні, 03.01.2023, ми (на відміну від звичайної картини останніх місяців) не побачили в Чорному морі суден, що прямують до портів Одеської області», - пише Клименко.

Фото: А.Клименко, Фейсбук

«Скоріш за все, це наслідки того, що International Group of P&I Clubs - міжнародна асоціація взаємного страхування – з 01.01.2023 відмовилась від перестрахування ризиків, що пов’язані з війною. 

Тобто із 1 січня 2023 року на регіон України, Росії, Білорусі та Молдови не поширюватиметься продовження або укладення нових договорів у частині збитків/шкоди, заподіяної через військові дії. 

Тобто не покриватиметься один із трьох полісів, необхідних для морських перевезень, – це ризики відповідальності судновласника, пов'язані з війною.

Тобто зафрахтувати судно до українських портів (і не тільки одеських, а й дунайських) стане (вже стало) вкрай важче.

Координаційна рада з представників Мінагрополітики, Мінінфраструктури, Мінекономіки, Мінфіну, МЗС, «Укрзалізниці», Держприкордонслужби, Держпродспоживслужби, Держмитслужби, «Укртрансбезпеки», АМПУ та профільних асоціацій вже обговорювала цю проблему та (за повідомленнями ЗМІ) звернулася до Кабміну з пропозицією дозволити українським страховим кампаніям сплачувати за кордон за перестрахування. (Логіка зрозуміла, але чи мають українські страхові компанії відповідні кошти...)», - пише керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень.

«Я не є експертом в сфері страхування, але розумію, що має бути швидко створено великий за розмірами фінансовий фонд для страхування таких ризиків. 

Впевнений, що це можливо лише за втручання найвищого керівництва держави», - додає він.

Ще на цю тему