Суд Туреччини остаточно схвалив вихід зі Стамбульської конвенції

09:20 03.01.2023

Державна рада Туреччини, яка відіграє роль вищого адміністративного суду, в понеділок 2 січня остаточно визнав законним рішення президента Реджепа Таїпа Ердогана про вихід із Конвенції Ради Європи про запобігання домашньому насильству, відомій як Стамбульська конвенція.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на TRT.стас

Рішення суду означає, що вихід Туреччини зі Стамбульської конвенції є остаточним і юридично закріпленим.

Нагадаємо, 20 березня 2021 року було опубліковано указ Ердогана про вихід зі Стамбульської конвенції, який набув чинності через три місяці. Раніше турецькі суди не раз відхиляли скарги на цей указ.

Рішення про вихід із документа в Анкарі пояснили тим, що конвенція нібито заохочує до насильства, підриваючи сімейні структури. Опоненти ж рішення стверджували, що угоду та законодавство, ухвалене після її виконання, потрібно реалізовувати більш суворо.

Туреччина – перша країна, яка ратифікувала конвенцію Ради Європи, ухвалену в Стамбулі. Конвенція намагається запобігти насильству щодо жінок, включаючи домашнє насильство, та покласти край юридичній безкарності винних осіб.

Водночас 18 липня 2022 року Україна офіційно передала документи про ратифікацію Стамбульської конвенції заступнику генерального секретаря Ради Європи Бьорну Берге і таким чином завершила процес ратифікації.
 

Ще на цю тему