Австрія хоче змін до міграційної політики ЄС, перш ніж погодити вступ Румунії та Болгарії до Шенгену

18:40 26.12.2022

Австрія готова буде переглянути свою позицію щодо прийняття до Шенгенської зони Болгарії та Румунії за умови, що ЄС змінить міграційну політику. 

Як повідомляє ORF, про це в інтерв’ю австрійським ЗМІ заявила міністерка з європейських справ Кароліне Едтштадлер, пише "Європейська правда". 

"Звісно, ми готові обговорювати подальше розширення Шенгенської зони у координації з нашими партнерами Болгарією та Румунією, і ми зможемо повернути це питання у порядок денний після того, як відбудуться відповідні кроки у питаннях міграції та притулку", - сказала міністерка.

Вона зазначила, що невдовзі головування у Раді ЄС перейде до Швеції - яка, на її думку, добре розуміє усі проблеми цього питання, тож воно має залишитися серед пріоритетних тем. 

Едтштадлер додала, що не має на увазі відкладення нових рішень про розширення Шенгену до повного оновлення європейського законодавства щодо міграції та притулку, оскільки це може зайняти тривалий час. За її словами, передусім потрібно передбачити подання заявки на отримання притулку у "безпечних третіх країнах", розробити швидку процедуру щодо біженців на зовнішніх кордонах ЄС та розширити фінансову підтримку для країн на зовнішніх кордонах ЄС, які першими їх приймають.

Нагадаємо, глави МВС країн ЄС не змогли затвердити приєднання Болгарії та Румунії до Шенгенської зони, але погодилися на приєднання Хорватії. Проти виступили дві країни - Австрія і Нідерланди. При цьому Нідерланди уточнили, що не виступають проти Румунії, а лише проти Болгарії, але оскільки ухвалювалися два окремі рішення, одне щодо Хорватії, друге – щодо Болгарії і Румунії, то їхній голос також був проти.

У відповідь Румунія викликала для консультацій свого посла в Австрії, тимчасово понизивши рівень дипвідносин з цією країною, а міністр внутрішніх справ опублікував відкритого листа до свого австрійського колеги, де висловлює йому докори і називає рішення несправедливим і незрозумілим.

Президент Австрії Александр ван дер Беллен висловив невдоволення рішенням власного уряду ветувати вступ Румунії і Болгарії до Шенгенської зони.
 

Ще на цю тему