У Грецію повертаються 2500-річнії скульптури з Парфенону

20:20 16.12.2022

Папа Римський Франциск вирішив повернути Греції три 2500-річні фрагменти скульптур з Парфенону, які понад століття перебували в папських колекціях музеїв Ватикану.

Про це повідомило агентство Reuters, пише Європейська правда.

Ватикан у короткій заяві в п'ятницю 16 грудня повідомив, що Папа дарує їх Ієроніму II, главі Грецької православної церкви, як жест екуменічного діалогу з Римо-католицькою церквою.

Парфенон, розташований на Акрополі в Афінах, був побудований в V столітті до нашої ери як храм богині Афіни, а його декоративні фризи містять одні з найбільших зразків давньогрецької скульптури.

Згідно з сайтом Музеїв Ватикану, один фрагмент - це голова коня, який тягнув колісницю Афіни на західній стороні будівлі. Інші – це голова хлопчика та голова бородатого чоловіка. Вони перебували у Ватикані з XIX століття.

Ці експонати повертаються до Греції у той час, як Лондон та Афіни продовжують протистояння за так звані Мармури Парфенону.

Греція неодноразово вимагала від Британського музею повернення 2500-річних скульптур, які британський дипломат лорд Елгін зняв із храму Парфенон на початку XIX століття, коли був послом в Османській імперії, що правила тоді Грецією.

Британський музей завжди виключав можливість повернення мармурових скульптур, які включають близько половини 160-метрового фризу, що прикрашав Парфенон, і наполягав на тому, що вони були придбані на законних підставах.

Раніше цього місяця грецька газета повідомила, що домовленість щодо повернення мармурових скульптур до Греції наближається, але грецький уряд заявив, що вона не є неминучою.

У березні агентство ООН ЮНЕСКО закликало Грецію та Велику Британію домовитися.
 

Ще на цю тему