Тисячі людей вийшли на протест проти засудження мера Стамбула

21:00 15.12.2022

Тисячі турків вийшли у четвер на протест проти засудження і політичного "бану" мера Стамбула Екрема Імамоглу, якого суд наказав ув’язнити напередодні виборів наступного року. 

Про це повідомляє агентство Reuters, пише "Європейська правда".

Під звуки патріотичної музики натовп розмахував турецькими прапорами перед будівлею муніципалітету Стамбула. На будівлі було вивішено великий портретний банер засновника Туреччини Мустафи Кемаля Ататюрка.

"Права, закон, справедливість... Настане день, коли Партія справедливості і розвитку (політична сила президента Ердогана. - Ред.) буде притягнута до відповідальності", - скандував натовп на початку мітингу.

Турецький суд у середу засудив Імамоглу, популярного опонента Ердогана, до двох років і семи місяців ув'язнення за образу державних службовців у промові, яку він виголосив після перемоги на виборах у Стамбулі 2019 року.

Критики кажуть, що турецькі суди прогинаються під волю Ердогана. Уряд заявляє, що судова система є незалежною.

Рішення суду ще має бути підтверджене апеляційним судом. 

Вирок викликав широку критику в країні і за кордоном. Наступного року у Туреччині заплановані президентські вибори, і Ердоган буде балотуватися. Імамоглу вважається кандидатом, який здатен скласти серйозну конкуренцію чинному президенту.

Імамоглу був обраний на посаду мера Стамбула у березні 2019 року. Його перемога стала історичним ударом по Ердогану та його президентській Партії справедливості та розвитку, яка контролювала Стамбул упродовж чверті століття. 

Партія домагалася скасування результатів муніципальних виборів у 16-мільйонному місті, заявляючи про порушення.

Заперечення результатів призвело до повторного проведення виборів за кілька місяців, які також виграв Імамоглу.

Ще на цю тему