Суд у Туреччині уперше заарештував журналіста за законом про фейки

18:00 15.12.2022

Суд у Туреччині постановив заарештувати журналіста на південному сході країни за нібито поширення "дезінформації", що стало першим досудовим затриманням відповідно до нового закону про фейки.

Про це повідомив адвокат арештованого журналіста у четвер, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Арешт відбувся через два місяці після ухвалення парламентом закону, який, за словами правлячої партії президента Ердогана, покликаний "захистити громадськість". 

Cуд у Туреччині наказав ув’язнити потенційного головного суперника Ердогана на виборах
Критики стверджують, що закон може бути використаний владою для придушення інакодумства.

Журналіста Сінана Айгуля з курдської провінції Бітліс затримали у середу після того, як він написав у Twitter прот те, що 14-річна дівчинка нібито зазнала сексуального насильства з боку чоловіків, включаючи поліцейських і солдатів. 

Пізніше він відмовився від цієї історії. Айгуль пояснив, що місцевий губернатор переконав його у тому, що ця історія не відповідає дійсності після того, як він написав про інцидент.

Айгуль, який є головою Асоціації журналістів Бітліса, вибачився за те, що опублікував історію, не отримавши підтвердження від влади.

Туреччина розкритикувала ЄС за "стратегічну сліпоту" у питанні України
Пізніше у середу місцевий суд постановив взяти Айгуля під варту до початку судовго процесу. Суд вирішив, що дії журналіста можуть призвести до страху та паніки серед населення та порушити мир у країні, враховуючи розмір його аудиторії у Twitter.

У своїй заяві в суді Айгуль сказав, що він виправив свою помилку після розмови з владою, видалив початковий твіт і не збирався вчиняти злочин.

Закон про фейки передбачає тюремне ув'язнення строком до трьох років для будь-кого, хто поширює неправдиву або таку, що вводить в оману, інформацію. 

Новий закон викликав побоювання щодо подальшого придушення ЗМІ у Туреччині.

Окремо напередодні суд у Туреччині наказав ув’язнити потенційного головного суперника Ердогана на виборах.

Теми:

Ще на цю тему