Узбекистан, як і Казахстан, відмовився від «газового союзу» з РФ   

16:40 08.12.2022

Узбекистан відмовився вступати в «газовий союз» за участю РФ та Казахстану, який запропонував створити президент Росії Владімір Путін. 

Як пише ZN.ua, про це повідомляє DW.

«Ми ніколи не погодимося на політичні умови в обмін на газ», - заявив міністр енергетики Узбекистану Журабек Мірзамахмудов.

Він додав, що його країна купуватиме енергоносії у Росії та інших країн лише за вигідних цін і контрактних умов.

«Незважаючи на те, що Узбекистан відчуває гостру нестачу газу, у низці регіонів планово відключають електроенергію, а в Ташкенті та Ферганській долині призупинено роботу газових заправок, влада не має наміру ставити під загрозу національні інтереси, економіку та незалежність», - наголосив міністр.

За його словами, Узбекистан веде переговори про закупівлю газу та електроенергії із сусідніх країн, «але не через якийсь альянс чи союз».

Мірзамахмудов підкреслив, що навіть якщо з РФ буде укладено угоду про постачання газу, це не означатиме створення «союзу».

«Узбекистан не має спільного кордону з Росією. Тому будуть проведені переговори щодо його постачання через сусідній Казахстан. Це буде технічний контракт», - пояснив міністр.

Наприкінці листопада під час візиту президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва до Москви Путін оголосив про ідею створення потрійного «газового союзу», в рамках якого газ РФ через Центральну Азію йшов би на китайський ринок.

Віце-прем'єр РФ Алєксандр Новак заявив, що у Росії, Казахстану та Узбекистану ще з радянських часів фактично єдина газотранспортна система, тому країни мають можливості для розширення взаємної співпраці.

У Казахстані пропозицію глави Кремля поставили під сумнів вже через два дні після повернення Токаєва з Москви. Заступник глави МЗС країни Роман Василенко наголосив, що Казахстан не дозволить використовувати свою територію для обходу санкцій Заходу і оцінюватиме проект «газового союзу» з урахуванням санкційних ризиків. Він додав, що проект необхідно уважно вивчити, перш ніж приймати рішення.
 

Ще на цю тему