ООН: гроші для українців збирають гуманітарні організації по всьому світу – вже понад $3 мільярди

12:20 07.12.2022

Донори з усього світу виділили 3,1 млрд доларів із 4,3 млрд, які ООН терміново запросила до кінця року на допомогу Україні через війну, яку веде росія.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це на засіданні Ради безпеки ООН повідомив заступник генсека ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс.

Він нагадав, що на сьогодні свої домівки покинули понад 14 млн чоловік, у тому числі 6,5 млн є внутрішньо переміщеними особами в Україні та понад 7,8 млн – перебувають у Європі.

Гріффітс розповів, що атаки на енергетичну інфраструктуру України залишили мільйони людей без доступу до електрики та води.

За його словами, температура в Україні «опустилася нижче нуля і, як очікується, опуститься нижче мінус 20 градусів за Цельсієм».

Гріффітс повідомив, що майже 690 гуманітарних організацій-партнерів ООН загалом «надали і продовжують надавати життєво важливу допомогу й захист для 13,5 млн осіб в Україні».

На сьогодні для 4,3 млн осіб перераховано майже 1 млрд доларів допомоги готівкою.

У рамках підготовки до зими гуманітарні організації забезпечили різними видами допомоги 630 тис. цивільних осіб. Для критично важливих об'єктів із жовтня передано 400 генераторів.

Водночас заступник генсека наголосив, що масштаби руйнування енергетичної інфраструктури вимагають від міжнародного співтовариства посилення підтримки України «понад ту, яку можуть надати гуманітарні організації».

Читайте також: Розв'язана росією війна чинить руйнівний вплив на українських дітей - Комісія ООН
Він зауважив, що найбільшою проблемою для надання допомоги залишаються перешкоди з боку росії для доступу в окуповані райони Донецької та Луганської областей.

Гріффітс також зазначив, що загалом у світі з початку 2022 року кількість людей, які потребують гуманітарної допомоги, зросте у 2023-му, за прогнозами, з 274 млн до 339 млн, або приблизно на 24%. Таким чином до цієї категорії осіб потрапляє кожна 23-тя людина у світі.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок Рада безпеки ООН обговорює гуманітарну ситуацію в Україні, пов’язану з російськими обстрілами цивільного населення та об’єктів інфраструктури.

Ще на цю тему