Глава МЗС Молдови пояснив, чому їздив на зустріч міністрів НАТО

16:20 30.11.2022

Міністр закордонних справ Молдови Ніку Попеску пояснив свою участь у зустрічі глав МЗС країн НАТО на тлі того, що Молдова позиціонує себе як нейтральна країна.

Його коментар наводить Newsmaker, пише Європейська правда

Попеску зазначив, що головною метою його участі було налагодження контактів з партнерами й підвищення стійкості Молдови до зовнішніх загроз.

"Ця війна створює проблеми для всього світу, для усієї Європи і є великою проблемою, зокрема, для Молдови. У цьому контексті Молдові потрібні друзі, потрібен розвиток партнерства і підвищення стійкості. Ми працюємо над цим за допомогою усіх наших партнерів, країн та організацій, які підтримують нашу незалежність, територіальну цілісність і свободу. Серед них - Румунія, НАТО, Євросоюз", - зазначив міністр.

Він зауважив, що, попри конституційний нейтралітет, Молдова не може просто ізолюватися від подій у регіоні. 

"За конституцією, Молдова - нейтральна країна. Це не дозволяє нам приєднатися до НАТО. Але це не означає для Молдови самоізоляцію, демілітаризацію та байдужості до всього, що відбувається у світі. Сюди ж відноситься наш осуд російської агресії проти України. З огляду на це, ми зацікавлені зміцнювати нашу стійкість, у тому числі з допомогою НАТО. Ми будемо говорити про різні способи підвищити її. Ми як уряд зобов’язані бути готовими до усього спектру загроз", - сказав Ніку Попеску. 

Нагадаємо, Молдова 29 листопада вперше взяла участь у зустрічі міністрів Альянсу у Бухаресті та була там єдиною країною, яка поки не висловлювала намірів вступити до НАТО. Окрім цього, Попеску мав низку двосторонніх зустрічей з румунськими посадовцями.
 

Ще на цю тему