Звільнення Зміїного: ЗСУ накривали ворога «Цезарями» з барж – NYT

14:30 27.11.2022

За винахідливість і нестандартне використання зброї українська армія отримала у НАТО назву «армія МакГайвера».

Українські військові використовують передане союзниками озброєння у нестандартний спосіб. Так, щоб дістати до острова Зміїний у Чорному морі, вони поставили на баржі французькі САУ Caesar. Про це пише The New York Times , повідомляє ZN.UA.

Ця артилерія має радіус дії 40 кілометрів, щоб дістати до острова з берега, не вистачало 10 км. Та ЗСУ вирішили цю проблему, відбуксувавши артилерію на баржах ближче до острова. Це рішення викликало подив у французів.

Українські військові також змогли потопити флагман Чорноморського флоту Росії – крейсер «Москву» – за допомогою ракетного комплексу «Нептун» та використовують безпілотники для атак кораблів у морі.

Журналіст Юрій Бутусов раніше наголошував, що операція зі знищення «Москви» була безпрецедентною – раніше нікому у світі не вдавалося потопити корабель із землі за допомогою ракетного комплексу.

Через нестандартний підхід до війни українська армія отримала у НАТО назву «армія МакГайвера», яка відсилає до старого телевізійного серіалу, в якому винахідливий герой імпровізує з усім, що потрапляє під руку.

ЗСУ вибили окупантів зі Зміїного30 червня. Згодом захисники розповіли, що знищили на острові чимало російської техніки. 

Як пояснили згодом у ЗСУ, деокупація острова важлива передусім для жителів прилеглих регіонів, зокрема Одещини. Завдяки цьому знизилась загроза висадки десанту, також окупанти не зможуть розмістити берегові ракетні комплекси, для підвищення ефективності застосування цих ракет по території України, щоб скоротити реакцію нашої ППО на них.
 

Ще на цю тему