У Туреччині для Пакистану спустили на воду третій корвет класу Ada / Фото

11:30 26.11.2022

У Туреччині для флоту Пакистану спустили на воду третій корвет класу Ada.

На церемонії був присутній президент Туреччини Реджеп Ердоган та прем’єр-міністр Пакистану Шахбаз Шаріф, пише Мілітаний.

Корабель із номером F-282 побудований в рамках пакистанського проєкту MİLGEM.

У 2018 році Пакистан уклав офіційний контракт на постачання чотирьох корветів класу Ada. Усі вони розроблені у рамках програми MILGEM з консорціумом турецьких компаній.

Основним підрядником постачання стала компанія ASFAT AS (Military Plants and Shipyard Management Joint Stock Company). Точна вартість контракту не розкривалася, але ЗМІ повідомляли про 1,5 млрд доларів.

За умовами контракту, два кораблі будуть побудовані в Стамбулі, ще два – на підприємстві KSEW (Karachi Shipyard & Engineering Works) у Карачі (Пакистан).

Угода передбачає передачу Пакистану технологій та прав інтелектуальної власності на проєкт корабля, а також підготовку інженерного складу.

Різання першої сталі для головного корвету розпочалося на підприємстві Istanbul Naval Shipyard у Стамбулі у вересні 2019 року.

Різання сталі для другого корвету серії розпочалося на пакистанському підприємстві KSEW у червні 2020 року.

Третій корвет (F-282) класу Ada для флоту Пакистану. Листопад 2022. Туреччина. Фото: Міноборони Туреччини

Закладка кіля третього корвета на підприємстві Istanbul Naval Shipyard у Стамбулі відбулася 31 квітня 2021 року.

Різання сталі для четвертого корабля розпочалося 15 червня 2021 року у Пакистані. Будівництво всіх кораблів планують завершити до 2025 року.

За наявною інформацією, проєкт корвета Ada був адаптований під вимоги флоту Пакистану, включаючи оснащення 16-контейнерною вертикально-пусковою установкою для ракет LY-80 та ЗРК HQ-16 – наземною експортною версією LY-80, яка вже стоїть на озброєнні Пакистану з 2017 року.