Болгарія шукає винищувачі для оренди

16:30 27.11.2022

Болгарія шукає винищувачі для оренди, поки Повітряні сили країни чекають надходження нових F-16 американського виробництва.

За даними Breaking Defense, переговори тривають зі Швецією та Францією, пише Мілітарний.

Представник міністерства оборони Болгарії повідомив, що перемовини перебувають на ранніх стадіях.

На початку 2020 року Lockheed Martin отримала контракт на виробництво винищувачів F-16 для Болгарії. За його умовами компанія мала виготовити 8 винищувачів F-16 Block 70/72 та передати їх у 2023-2024 роках.

Але згодом стало відомо, що через проблеми з COVID-19 Lokheed Martin не встигає виготовити для Болгарії першу партію у домовлені терміни. Дату поставки відклали з 2023 на 2025 рік. Відтак у Болгарії з’явилася потреба у оренді вживаних літаків.

“Болгарії потрібен «проміжний» винищувач для заміни застарілого парку радянських МиГ-29. Ці літаки, як очікується, будуть непридатними до експлуатації через проблеми з техобслуговуванням з кінця 2023 року”, – повідомив представник МО Болгарії у заяві Breaking Defense.

Пошук «проміжних» винищувачів почався з того, що Болгарія надіслала листи до Сполучених Штатів, Швеції, Франції, Ізраїлю, Нідерландів, Іспанії та Італії, у яких детально описувалась можливість оренди вживаних літаків.

За словами речника болгарського міноборони, Нідерланди, Іспанія та Італія повідомили, що не можуть задовольнити запит.

«Швеція та Франція позитивно відреагували на наш запит», – сказав речник. «Ми розпочали переговори з обома країнами, щоб вивчити можливості проміжного придбання чи оренди винищувачів. Ми ще не отримували жодних пропозицій».

Зазначається, що Швеція може запропонувати літаки Saab JAS 39 Gripen C/D, а Франція може представити винищувачі Mirage 2000 або Rafale.

Також у спробі вирішити питання технічного обслуговування МиГ-29 Болгарія провела переговори з Польщею щодо потенційного обслуговування винищувачів радянських часів.

На початку листопада цього року парламент Болгарії проголосував за схвалення інвестиційного плану на придбання ще восьми винищувачів F-16 американського виробництва на додаток до восьми, які країна раніше замовила та оплатила. Друга партія винищувачів F-16 Block 70/72 коштуватиме Болгарії приблизно 2,6 млрд левів або ж 1,3 млрд доларів США.
 

Ще на цю тему