Saab поставить мобільні пункти обслуговування винищувачів до Болгарії

09:41 20.05.2021

Шведська компанія Saab поставить мобільні пункти технічного обслуговування DAM (Deployable Maintenance Facility) винищувачів до Болгарії.

Про це повідомляє Український мілітарний портал.

Їх буде розгорнуто по мережі аеродромів військово-повітряних сил (ВПС) Болгарії.

Разом із постачанням системи шведська компанія проведе навчання, де DAM буде встановлено разом із кінцевим користувачем.

«Система забезпечить болгарським ВПС ефективний та гнучкий спосіб оптимізувати свої інфраструктурні можливості», – зазначили про переваги у прес-релізі Saab.

Мобільні пункти технічного обслуговування DAM призначені для розміщення чергових ланок бойових літаків, їх паркування та обслуговування.

Система виконана у камуфляжі Barracuda, що має ефективно маскувати літаки з повітря та космосу. Таким чином використовуючи DAM збільшиться оперативна гнучкість винищувачів ВПС Болгарії за рахунок зменшення залежності від стаціонарної інфраструктури для обслуговування.

Нагадаємо, що компанія Lockheed Martin отримала контракт на будівництво винищувачів F-16 для Військово-повітряних сил Болгарії.

Вартість контракту складає 512 млн. доларів. Відповідно до контракту Lockheed Martin має виготовити 8 винищувачів F-16 Block 70 для Болгарії.

Угода не включає в себе придбання двигунів і є лише частою контракту на створення нових винищувачів для Болгарії. Загальна вартість контракту має скласти 1,3 млрд. доларів.

Болгарія прийняла попереднє рішення зупинитися на винищувачах F-16 в грудні 2018 року. Очікується, що нові винищувачі надійдуть в країну у 2023-24 роках.

Для освоєння нових винищувачів США безоплатно передадуть Болгарії два виведені з експлуатації F-16, які використовуватимуться для навчання льотчиків та наземного персоналу.

Ще на цю тему