Румунія висловила протест через появу Орбана у шарфі з мапою «Великої Угорщини»

08:20 23.11.2022

У МЗС Румунії розкритикували появу угорського прем'єра Віктор Орбана з шарфом "Великої Угорщини", заявивши, що будь-які прояви ревізіоністського характеру є неприйнятними.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на відповідну заяву, опубліковану на сайті міністерства закордонних справ Румунії.

"Будь-які прояви ревізіоністського характеру, незалежно від того, якої форми вони набувають, є неприйнятними та суперечать сучасним реаліям і спільно взятим Румунією та Угорщиною зобов'язанням щодо розбудови двосторонніх відносин у визначальних параметрах базового документа, що регулює двосторонні відносини, а саме – Договору про взаєморозуміння, співробітництво і добросусідство між Румунією та Угорською Республікою, підписаного у м. Тімішоара 16 вересня 1996 року, та Стратегічного партнерства, якому цього року виповнюється два десятиліття", - йдеться у заяві.

Також зазначається, що у зв’язку з демонстрацією Орбаном шарфа з картою "Великої Угорщини" у румунському МЗС передали послу Угорщини в Бухаресті "своє рішуче несхвалення жесту угорського урядовця, оскільки така позиція явно контрастує з атмосферою відкритості та пожвавлення двостороннього діалогу" між двома країнами.

Як повідомляв Укрінформ, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан 21 листопада прийшов на футбольний матч між збірними Угорщини та Греції в Будапешті з шарфом, на якому зображена карта так званої "Великої Угорщини" з частинами сусідніх держав у її складі, включаючи території сучасних Австрії, Словаччини, Румунії, Хорватії, Словенії, Сербії та України.

Міністерство закордонних справ України заявило, що "пропагування в Угорщині ідей ревізіонізму не сприяє розвитку українсько-угорських відносин". До МЗС України буде запрошений угорський посол, до відома якого буде доведено неприйнятність вчинку Орбана.

Ще на цю тему