Форум для діалогу між Німеччиною і РФ, який започаткували Путін і Шредер, планується закрити

08:20 21.11.2022

Форум громадянських суспільств "Петербурзький діалог", заснований у 2001 році для поглиблення взаєморозуміння між Німеччиною та Росією, планується остаточно ліквідувати на загальних зборах 22 листопада.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Spiegel.

У листі до учасників форуму, який потрапив у розпорядження видання, йдеться про скликання на вимогу правління позачергових загальних зборів, "на яких має бути ухвалене рішення про розпуск "Петербурзького діалогу".

Форум було засновано у 2001 році президентом Росії Владіміром Путіним та тодішнім канцлером Німеччини Герхардом Шредером з метою сприяння обміну між громадянським суспільством та засобами масової інформації з німецької та російської сторони.

У межах "Петербурзького діалогу" журналісти, дипломати, науковці, митці, представники бізнесу та політики з різних партій щороку зустрічалися в Німеччині або Росії. Востаннє форум відбувався у 2019 році в Бонні.

"Для Німеччини це нова епоха": історична промова Штайнмаєра про війну та зміну ставлення до РФ
У 2020 році зібрання "Петербурзького діалогу" скасували через пандемію коронавірусу, а після отруєння російського опозиціонера Олексія Навального та початку повномасштабної війни в Україні взагалі не проводилися.

До цього форум було скасовано лише одного разу – у 2014 році тодішня канцлерка Німеччини Ангела Меркель ухвалила таке рішення після анексії Росією Криму та бойкоту з боку кількох німецьких неурядових організацій.

Як зазначає Spiegel, "Петербурзький діалог" фінансувався фондами, бізнес-спільнотою та міністерством закордонних справ Німеччини, але з погіршенням німецько-російських відносин його значення ставало дедалі меншим.

Нагадаємо, що сам Шредер засудив вторгнення як невиправдане, але не критикував Путіна. Ця позиція викликала різку критику з боку всього політичного спектра Німеччини. Він також продовжував обіймати прибуткові посади в російських енергетичних гігантах, поки громадський і політичний тиск не змусив його відмовитися від них.

Теми:

Ще на цю тему