Болгарію можуть не прийняти до Шенгену разом із Румунією та Хорватією - ЗМІ

16:20 18.11.2022

Через спротив окремих країн-членів ЄС може не прийняти Болгарію до Шенгенської зони одночасно з Румунією та Хорватією.

Про це повідомляє Euractiv з посиланням на свої джерела у Софії та європейських інституціях, пише Європейська правда.

За даними від цих співрозмовників, все більш імовірно, що у грудні лідери ЄС підтримають прийняття до Шенгену лише Хорватії з Румунією, без Болгарії - що було би суттєвим політичним ударом для Софії. Рішення мають приймати 8 грудня на зустрічі міністрів юстиції та внутрішніх справ.

Причиною нібито є застереження Нідерландів та Швеції, а також політична ситуація у Болгарії.  

У Болгарії, розколотій політичною кризою, основні партії, схоже, не зацікавлені у тому, щоб чинний уряд отримав політичні бали на такому успіху як приєднання до Шенгенської зони. 

Болгарія та Румунія вже понад 10 років тому досягли критеріїв, необхідних для приєднання до Шенгенської зони - ще до вступу Хорватії у ЄС. Для рішення необхідна згода усіх членів Шенгену. 

18 жовтня Європарламент вчергове закликав прийняти Болгарію та Румунію до Шенгенської зони, наголошуючи, що ідея вільного пересування людей є однією з базових ідей європейського проєкту. 

Втім, парламент Нідерландів за кілька днів після того схвалив резолюцію, де висловлюється проти прийняття і Болгарії, і Румунії. Від джерел у Європарламенті видання дізналося, що тепер парламент Нідерландів готує нову резолюцію, де закликатиме відділити від тріо Болгарію. 

Тим часом колишній глава МЗС Болгарії Соломон Пасі вже заявив про те, що Софія допустила помилку, ратифікувавши вступ Швеції до НАТО до того, як вирішилося питання з приєднанням Болгарії до Шенгенської зони.
 

Ще на цю тему