США назвали серйозним кроком вирок у справі MH17

10:00 18.11.2022

Сполучені Штати привітали й назвали «серйозним кроком» вирок суду в Гаазі у справі MH17, однак зауважили, що попереду ще залишається багато роботи, аби притягнути всіх винних до відповідальності.

Про це йдеться в офіційній заяві Держдепартаменту США, оприлюдненій у четвер 17 листопада, передає Укрінформ.

«Сполучені Штати вітають сьогоднішнє рішення про визнання винними трьох членів російських проксі-формувань у східній Україні за їхню роль в збитті рейсу MH17 Малайзійських авіаліній», - підкреслюється в заяві.

При цьому наголошується, що рішення окружного суду Гааги є «важливим моментом у нинішніх зусиллях зі встановлення справедливості для 298 осіб», які втратили життя 17 липня 2014 року.

У Держдепартаменті США зауважили, що вирок став результатом величезної роботи Спільної слідчої групи, до складу якої увійшли органи правопорядку Нідерландів, Австралії, Бельгії, Малайзії й України. Це, як підкреслили в Вашингтоні, відображає тверде зобов’язання Нідерландів встановити істину та притягнути до відповідальності винних у цій справі.

Водночас, у США наголосили, що треба докласти ще чимало зусиль на цьому напрямку в подальшому.

«Попри те, що це стало серйозним кроком для встановлення справедливості, належить ще зробити багато роботи, аби виконати вимогу Ради Безпеки ООН, визначену в резолюції 2166 про те, що «винні повинні бути притягнуті до відповідальності», - наголошується в документі.

Нагадаємо, 17 листопада суд у Нідерландах засудив до довічного ув’язнення ексофіцера фсб, колишнього «міністра оборони днр» Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), генерала (на час збиття літака – полковника) ГРУ генштабу збройних сил рф, главі «ГРУ днр» Сергія Дубинського та громадянина України Леоніда Харченка.
 

Ще на цю тему