США тимчасово розблокували операції підсанкційних російських банків у сфері енергетики

08:00 15.11.2022

США тимчасово розблокували деяким підсанкційним банкам Росії можливість здійснення транзакцій в енергетичній сфері, в тому числі — операцій, пов’язаних із транспортуванням енергоресурсів.

Як пище видання Порти Украини про це повідомило Міністерство фінансів США, до переліку фінустанов увійшли Внєшекономбанк, Сбербанк, ВТБ Банк, Совкомбанк, банк «Откритіє» і Альфа-Банк.

Тимчасове розблокування операцій набуло чинності 10 листопада 2022 року і діятиме до 15 травня 2023 року, якщо не буде продовжено.

Термін «пов’язаний з енергетикою» означає видобуток, виробництво, очищення, зрідження, газифікацію, регазифікацію, конверсію, збагачення, виробництво, транспортування або придбання нафти, включаючи сиру нафту, конденсати, незавершені нафти, рідини природного газу, нафтопродукти, природний газ або інші продукти, здатні виробляти енергію, такі як вугілля, деревина або сільськогосподарські продукти, що використовуються для виробництва біопалива, або уран у будь-якій формі, а також розробка, виробництво, генерація, передача або обмін електроенергією за допомогою будь-яких засобів, включаючи ядерні, теплові та відновлювані джерела енергії”, — ідеться у документі.

У понеділок, 14 листопада, голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн полях саміту «Великої двадцятки» на Балі заявила, що Європейський Союз готовий спробувати запровадити обмеження цін на російську нафту. За її словами, рівень ціни поки не визначено, але обмеження важливі, аби спустошити військову скарбницю Росії і спонукати вразливі країни також прийняти рівень цін.

На початку листопада країни G7 та Австралія домовилися встановити фіксовану ціну на російську нафту. Велика Британія також приєдналася до обмеження цін.

На початку вересня у США заявили, що країни G7 встановлять ліміт цін на російську нафту до 5 грудня. Країни хочуть бачити її на рівні $40-60 за барель, що серйозно вдарить по російських доходах. Мінфін США пропонує обмежити вартість російської нафти до $60 за барель.

Детально про санкції можна переглянути у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, ЄС, США, Канади та Веікобрітанії у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему