Танкери з російською нафтою не страхуватимуть, якщо вони не дотримуються стелі цін.

12:20 04.11.2022

Велика Британія приєднується до ліміту цін на російську нафту і забороняє страхування для будь-якої компанії, яка торгує або перевозить її дорожче. 

Нові санкції набудуть чинності 5 грудня. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на британський Мінфін, пише ZN.UA .

Страховий бойкот завдяки Британії стане практично тотальним: у Лондоні базується Міжнародна група клубів взаємного страхування судновласників International Group of P&I Clubs, або скорочено IG P&I. До неї входять 13 найбільших клубів страхування суден, які у сумі забезпечують страховими послугами близько 90% світового тоннажу морських суден.

Аналогічні санкції проти російської нафти запроваджує Євросоюз. Вони торкнуться поставок за цінами вищими за «стелю», про яку напередодні домовились країни G7 та Австралія. Фіксовану ціну наразі не встановлено, це буде зроблено найближчими тижнями. Партнери по коаліції погодилися регулярно за потреби переглядати фіксовану ціну. Але, за задумом, вона має бути такою, щоб не дозволити Росії отримувати надприбутки і при цьому щоб не припинився видобуток нафти.

Нагадаємо, нещодавно Reuters на основі коментарів представників галузі та офіційного представника США повідомило, що Росія може отримати доступ до достатньої кількості танкерів для доставки значної кількості своєї нафти, обійшовши таким чином обмеження цін G7. Очевидно, саме проти цього спрямована заборона страхувати танкери, які перевозять російську нафту за вищими цінами.

Як повідомлялось, США були змушені переглянути план щодо обмеження ціни на російську нафту через скептицизм інвесторів і спричинений волатильністю нафти та зусиллями центрального банку приборкати інфляцію зростаючий ризик на фінансових ринках. Росія перед тим заявила, що припинить постачання нафти в ті країни, які планують ввести обмеження ціни на неї.
 

Ще на цю тему