Придністров’я звинуватило Кишинів у «підступності» через скорочення постачання газу 

11:20 02.11.2022

У невизнаному Придністров’ї звинуватили Кишинів у "підступних діях" через скорочення постачання газу регіону на 40% після рішення "Газпрому" щодо газу для Молдови та скликали раду безпеки.

Як пише Європейська правда, про це повідомляє Newsmaker.

Лідер регіону Вадим Красносельський заявив, що постачання газу до Придністров’я - яке разом з усією Молдовою отримує газ від "Газпрому" - скоротилося на 40%.

"Молдова грубо порушила діючу угоду між Moldovagaz і "Газпромом", за умовами якої зі 171 млн кубометрів газу, що надходить до Молдови, 118 млн має спрямовуватись у Придністров’я. Такі односторонні обмежувальні дії з боку Молдови учасники наради назвали безпрецедентними й підступними, наголошуючи, що це ставить під удар усю промисловість Придністров’я", - йдеться у заяві.

На засіданні вирішили продовжити надзвичайний стан в економіці Придністров’я до 1 грудня. 

Нагадаємо, на листопад російський "Газпром" підтвердив постачання Молдові лише 5,7 млн кубометрів газу на добу, це становить 51% від узгодженого контрактом обсягу. 

Також в уряді Молдови повідомили, що угоду з Молдавською ДРЕС, яка розташована на території Придністров’я і з якої правобережна Молдова купує електроенергію, підписати не вдалося. Раніше міністр інфраструктури заявляв, що якщо МДРЕС з 1 листопада не буде постачати на правобережжя обсяги електроенергії згідно з контрактом, Кишинів залишає за собою право скоротити постачання газу на лівий берег.
 

Ще на цю тему