Болгарія закупить у США другу партію з восьми нових винищувачів F-16

14:00 28.10.2022

Тимчасовий уряд Болгарії схвалив закупівлю у США другої партії з 8 новими винищувачами F-16, необхідних для приведення ВПС країни у відповідність до стандартів НАТО.

Про це повідомило агентство AP, пише "Європейська правда".

Рішення ще має бути схвалено парламентом, але кабінет міністрів уповноважив міністра оборони Болгарії підписати контракти з американською аерокосмічною компанією Lockheed Martin, щойно очікуване схвалення буде отримано.

У Болгарії пояснили, чому не надають зброю Україні
Болгарія хоче придбати чотири літаки F-16 C Block 70 та чотири літаки F-16 D Block 70, а також відповідні боєприпаси та обладнання.

Це буде друга партія, яку придбає Болгарія. Країна уклала контракт на покупку 8 багатоцільових літаків F-16 Block 70 у липні 2019 року за 1,3 мільярда доларів. 

Спочатку планувалося, що перші літаки прибудуть до Болгарії 2023 року, а решта - 2024 року, але пандемія COVID-19 відклала поставку до 2025 року.

Лідер проросійської партії Болгарії з 24 лютого двічі зустрічався з Лавровим – ЗМІ
Болгарія прагне оновити авіапарк своїх збройних сил з того часу, як країна вступила до НАТО у 2004 році, але фінансові проблеми змушували неодноразово відкладати постачання.

Сьогодні країна має в своєму розпорядженні парк застарілих радянських винищувачів МіГ-29.

В умовах війни Росії проти України Болгарія розраховує на допомогу інших країн НАТО для виконання своїх зобов'язань з охорони повітряного простору Альянсу.

Міністерство оборони Болгарії повідомило, що наступного місяця Іспанія направить 8 винищувачів Eurofighter Typhoon і до 200 військовослужбовців для надання допомоги болгарським ВПС.

Ще на цю тему