Санду вітає санкції США проти молдован, які намагалися повернути країну під вплив рф

13:20 28.10.2022

Президент Молдови Мая Санду привітала запровадження з боку Сполучених Штатів санкцій проти кількох молдован і росіян через системну корупцію та їхні спроби вплинути на вибори в країні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє RFE/RL.

«Зрештою, широкомасштабна корупція та незаконне фінансування політичних партій у Молдові можуть бути покарані. Сполучені Штати наклали санкції на 21 фізичну та юридичну особу, причетну до корупційних дій, які завдали серйозної шкоди Молдові та її громадянам», — заявила Санду.

Як повідомляв Укрінформ, 26 жовтня Міністерство фінансів США оголосило про запровадження санкцій проти дев’яти осіб та 12 організацій у Молдові, яких вважають учасниками «постійних кампаній зловмисного впливу кремля», а також причетними до системної корупції в республіці.

Під санкції, зокрема, потрапили молдовські олігархи Володимир Плахотнюк та Ілан Шор, які обіймали впливові посади і намагалися повернути Молдову під вплив росії.

Також санкції було накладено на сина члена Радбезу рф Юрія Чайки Ігоря Чайку, який був посередником у створенні альянсу між прихильниками Шора та Молдавською соціалістичною партією (ПСРМ), яку представляв Ігор Додон, колишній президент Молдови, відомий своїми проросійськими поглядами.

Раніше Венеційська комісія визнала законною заборону у Молдові символіки вторгнення рф в Україну.

Теми:

Ще на цю тему