Молдова ініціювала рідкісну зустріч із представниками Придністров’я через енергокризу

09:20 27.10.2022

Кишинів закликав Тирасполь провести зустріч у форматі "1+1", щоб обговорити енергетичну кризу на обох берегах Дністра.

Про це, як пише Європейська правда, повідомляє Newsmaker.

Як заявили в Бюро реінтеграції, делегація конституційної влади Молдови запросила представників переговорного процесу придністровського регіону на зустріч, щоб "прояснити технічні аспекти і знайти рішення для подолання проблем, що торкнулися всієї території країни".

На зустріч також запросили посередників і спостерігачів країн, що беруть участь у переговорному процесі у форматі "5+2".

Зустрічі у форматі "1+1" є досить рідкісними для Молдови і невизнаного Придністров’я.

Нагадаємо, 24 жовтня МолдГРЕС скоротила постачання електроенергії на правобережжя у два з половиною рази через скорочення постачання газу "Газпромом" на 30%. У зв'язку з цим на правому березі Дністра щодня відзначається дефіцит електроенергії. 24 жовтня "дефіцит покрили за рахунок аварійного постачання з енергосистеми Румунії". Щоправда, і вартість такої електроенергії висока - між 190 і 348 євро за МВт⋅год (МолдГРЕС постачала електрику за $66 за МВт⋅год).

25 жовтня на Молдовській ГРЕС сталося аварійне відключення одного з енергоблоків. Унаслідок аварії, за даними Moldelectrica, сформувався додатковий дефіцит електроенергії - 100 МВт.

Національна комісія з надзвичайних ситуацій Молдови затвердила заходи економії електроенергії під час кризи - людей попросили не користуватись ліфтами у визначені години, понизити температуру у приміщеннях, обмежити роботу ескалаторів, скоротити освітлення в будинках.
 

Ще на цю тему