Кількість російських суднозаходів в порти ЄС знизилась вдесятеро

15:20 26.10.2022

Російські суднозаходи до портів ЄС зменшились вдесятеро у третьому кварталі, порівняно з відповідним періодом минулого року, а в порти США та Великобританії повністю припинилися вже півроку тому. 

У третьому кварталі кількість заходів суден під російським прапором до портів ЄС становила 107 — проти 1042 за аналогічний період 2021 року. Про це повідомляє аналітична компанія Lloyd`s List Intelligence.

Нагадаємо, Великобританія та Канада ще 1 березня заборонили захід суден під російським прапором у свої порти, те саме зробили США з 28 квітня. Також у квітні в рамках п’ятого пакету санкцій до морського ембарго доєдналися країни ЄС. 

Натомість, зростає кількість заходів російських суден у порти “дружніх” до рф країн. Так, у порти Туреччини вони збільшилися на 44,6%, до 1116, порти Китаю — на 17%, до 391 заходу. 

Також досі в європейські порти дозволено заходити суднам із гуманітарними та фармацевтичними вантажами. Також заборона не поширюється на перевалку титану, алюмінію, міді, нікелю, паладію, залізняку, ряду видів хімічної та металургійної продукції, а також для енергетичних вантажів. 

Російські танкери можуть заходити до портів ЄС за умови забезпечення короткострокових угод, укладених до 4 червня, а також для доставки неросійської нафти та нафтопродуктів. Але з 5 грудня набуває чинності ембарго і на нафту.

Нещодавно USM писав, що перед забороною ЄС на продаж нафти росія намагається швидко наростити танкерний флот.

Ще на цю тему