Конфлікт між урядом і президенткою Грузії: Зурабішвілі не повідомили про візит Алієва

10:40 25.10.2022

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі не була повідомлена про візит лідера Азербайджану Ільхама Алієва, що стало черговим виявом конфлікту між президенткою та урядом.

Про це повідомляє Європейська правда.

"Через важливість питання адміністрація президентки Грузії вважає за доречне повідомити громадськість, що президентку не було поінформовано про робочий візит президента нашої сусідньої дружньої країни, Ільхама Алієва, до Грузії", – повідомили в понеділок в адміністрації Зурабішвілі.

Там додали, що через це грузинська президентка не змогла зустрітися з главою Азербайджану, "що традиційно відбувається під час візиту всіх глав держав до країни".

Грузинські ЗМІ зазначають, що на такий рівень конфлікт між Зурабішвілі та грузинським урядом ще не виходив, та їхні відносини напружені вже давно.

Як відомо, президентка Грузії часто висловлюється з політичних питань усупереч урядовій позиції. Приміром, вона підтримує перегляд безвізового режиму для громадян Росії, які стали все активніше в’їжджати в Грузію з початку російської повномасштабної агресії проти України.

У червні Зурабішвілі наклала вето на скандальний закон про "прослушку", який розширює повноваження правоохоронців щодо здійснення негласних слідчих дій (тобто прослуховування). Законопроєкт раніше критикували в ЄС як такий, що не відповідає демократичним нормам.

У відверту фазу конфлікт між президенткою та урядом Грузії вийшов тоді, коли вона нібито заблокувала призначення послів у деяких країнах. Через це грузинський уряд подав на Зурабішвілі до суду, та пізніше позов було скасовано.

Після того вона звинувачувала уряд у тому, що він не дозволив їй здійснити візит в Україну.

Кандидатуру Зурабішвілі на посаду президента Грузії висунула правляча партія "Грузинська мрія". Сталося це після здійсненої нею у 2017 році конституційної реформи, що перетворила Грузію на парламентську республіку й лишила президенту переважно представницькі повноваження.

Як повідомлялося, президент Азербайджану Ільхам Алієв на спільній прес-конференції з прем'єр-міністром Грузії Іраклієм Гарібашвілі за підсумками переговорів у Тбілісі заявив, що настав час для підписання мирного договору між Азербайджаном та Вірменією.

Ще на цю тему