Три аспекти: Джапарова представила формулу неповторення кримського сценарію

13:00 25.10.2022

Перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова заявила, що формула неповторення кримського сценарію має три аспекти: історичний, міжнародно-правовий та політичний.

Про це вона сказала під час першого парламентського саміту міжнародної Кримської платформи, передає кореспондент Укрінформу.

За словами Джапарової, перший із цих аспектів - історичний.

“Ми не можемо танцювати танго з агресором, не можна домовлятися з такими лідерами, як путін, Мілошевич або інші, про яких знає світова історія", - заявила вона.

У цьому зв'язку перша заступниця глави МЗС зауважила: як у минулому столітті світ намагався домовитися з Гітлером, підписавши у 38-му році Мюнхенську угоду, "так само і світ після 14-го року діяв, намагаючись знайти певну мову, яку почує путін; але 24 лютого повністю розвінчало цей міф”.

Другим аспектом, за її словами, є міжнародно-правовий. У цьому контексті вона наголосила на важливості спеціального трибуналу, діяльності Міжнародного суду ООН, Міжнародного кримінального суду. Перша заступниця глави МЗС також акцентувала на репараціях, які рф має виплачувати українському народові.

Говорячи про третій, політичний аспект, Джапарова зауважила, що вивчати історію корінного народу, надати йому право на самовизначення і почуватися власником цієї землі — "дуже справедливо і дуже правильно".

“Ось є у Криму корінний народ - кримські татари, разом з караїмами і кримчаками, історія яких як кістка поперек горла російській федерації. Саме тому рф століттями намагається знищити кримських татар, тому що ми не дозволяємо присвоїти історію Криму і стверджувати, що Крим — це “исконно русская земля”, тому що вона не є “исконно русскою землей”, тому що є народ, який народився на цьому півострові, і це - кримські татари”, - наголосила Джапарова.

Вона підкреслила, що ці три аспекти є запорукою того, що російський злочин не повториться, і Україна поверне свої території, як це колись зробила Хорватія.

24 – 25 жовтня у хорватському Загребі відбувається перший парламентський саміт міжнародної Кримської платформи. До участі в заході запрошені делегації з понад 50 країн та інституцій. Україна також запросила представників країн, які не є членами платформи, зокрема з Південної Америки, Африки та Азії.
 


 

Ще на цю тему