У Молдові з понеділка очікують дефіцит електроенергії, людей закликають економити

15:20 24.10.2022

З 24 жовтня у Молдові очікується менша доступність енергії, ніж потрібно для безпроблемного забезпечення споживання з 7 ранку до 11 вечора.

Як повідомляє Newsmaker, про це оголосив міністр інфраструктури та регіонального розвитку Андрей Спину, пише "Європейська правда".

За його словами, наявні контракти на постачання електроенергії не можуть забезпечити усе споживання в "активний" час доби з 7:00 до 23:00. 

У Молдові міністр закликав не сваритися через економію: якщо вимикаєте світло, займайтеся коханням
"Звертаюся до всіх компаній, бізнесу - вимикайте декоративне освітлення, рекламу, змінюйте години роботи, використовуйте генератори, коли це можливо. Кожен з вас так само, як розбудував свій бізнес, може зробити внесок у те, щоб ми пройшли цей період… Якщо ми будемо діяти відповідально, нікого вимикати не доведеться", - зазначив Андрей Спину.  

Він розповів, що уряд планує ближчим часом визначити нових постачальників електроенергії та укласти контракти. Крім того, MoldovaGaz виділив більше газу для Молдавської ГРЕС та шукає ресурси, щоб давати виробнику електроенергії більше коштів. 

Компанія Moldelectrica, що займається транспортуванням та розподілом електроенергії, попередила про надзвичайну ситуацію на ринку, зазначивши, що за недостатньої економії можливі віялові відключення. 

Як відомо, масовані удари РФ по українській енергетичній інфраструктурі останніми тижнями суттєво ускладнили ситуацію і для Молдови, яка втратила можливість купувати українську електроенергію. 

Ще на цю тему