Молдова: проросійська партія встановила намети біля генпрокуратури й створила "народний уряд"

09:40 24.10.2022

Учасники протесту проросійської партії "Шор" у Кишиневі в неділю вирішили встановити наметове містечко біля будівлі генеральної прокуратури, а також ухвалили "декларацію про створення народного уряду".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NewsMaker.

Депутатка від партії "Шор" Марина Таубер закликала встановлювати намети біля входу в генеральну прокуратуру, щоб вимагати від прокурорів "покарати поліцейських, які зрадили народ".

"Усі наші права сьогодні порушили, знімайте порушення поліції, ми вимагатимемо їхнього покарання. Ганьба поліції Маї Санду і Ревенка", – заявила вона, ймовірно, маючи на увазі невдалу спробу протестувальників прорвати поліцейський кордон.

Біля будівлі генпрокуратури Молдови протестувальники ухвалили декларацію про створення в Молдові "народного уряду, народного трибуналу і народного щита". Перед цим перед присутніми виступив по відеозв'язку лідер партії "Шор", депутат-утікач Ілан Шор, який пообіцяв, що "народний уряд" врятує людей від зловживань влади і підніме рівень життя в країні.

Молдова: поліція демонтувала наметове містечко проросійської опозиції у центрі столиці
Співорганізатор протестів Діну Цуркану заявив, що нові "органи" шукатимуть "вихід із кризи", розслідуватимуть "злочини влади" й "не допустять вступу країни в будь-які міжнародні військові альянси".

Нагадаємо, в центрі Кишинева в неділю по обіді розпочався черговий протест партії "Шор", організатори якого вимагають відставки чинного керівництва країни, дострокових виборів та угоди з РФ про зниження ціни на газ. Для акції учасникам відвели сквер біля будівлі парламенту, але вони оголосили, що " мають намір заблокувати рух на проспекті Штефана чел Маре, де поліція встановила кордон.

Раніше антикорупційна прокуратура Молдови опублікувала докази того, що в протестах проти влади беруть участь за гроші.

Зазначимо, що лідер партії-організатора антивладних протестів у Молдові Ілан Шор наразі фігурує у кримінальних провадженнях, зокрема щодо так званої "крадіжки мільярда", і перебуває за кордоном.

Ще на цю тему