На Каховській ГЕС росіяни продовжують маніпуляції, щоб звинуватити ЗСУ - Гуменюк

15:30 23.10.2022

росіяни продовжують проводити певні маніпуляції на Каховській ГЕС та планують звинуватити згодом українських військових.

Про це керівниця об’єднаного пресцентру оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк сказала в ефірі загальнонаціонального марафону, передає Укрінформ.

«Так, вони проводять певні маніпуляції із водою, яку намагаються спускати з резервуарів. Вони продовжують шантажувати тим, що Збройні сили збирають нанести критичний удар по самій ГЕС, але саме вони замінували об'єкт критичної інфраструктури і саме вони звільнили звідти усіх українських працівників, залишивши тільки свій перевірений спеціалізований персонал. Саме вони обмежили доступ до цього об'єкту та посилили його режим, це все якраз свідчить про підготовку певних заходів маніпуляційного характеру», - сказала Гуменюк.

За її словами, угруповання російських окупаційних військ прожовує переправлятися з правого на лівий берег Дніпра на Херсонщині. Це вдається їм не так швидко через те, що використовуються тільки альтернативні переправи. Той самий баржевий перехід уздовж Антонівського мосту також не дуже їм допомагає діяти оперативніше.

«Вони переміщують свої елітні підрозділи та офіцерський склад, залишаючи там тільки мобілізованих за принципом: тих, кого не шкода для стримування сил оборони України», - додала вона.

Херсонська обласна рада раніше закликала світову спільноту запобігти терористичним діям ворога, адже підірвавши Каховську ГЕС, росіяни можуть знищити і Північнокримський канал та залишити Кримський півострів без водопостачання.


Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський заявив, що російські загарбники замінували Каховську ГЕС і готують теракт, та закликав направити на гідроелектростанцію міжнародну спостережну місію. В іншому випадку, як зазначив Зеленський, руйнівні екологічні, гуманітарні, техногенні наслідки одного російського теракту можуть стати такими, що його називатимуть "історичною катастрофою".

Ще на цю тему