Туреччина останніми тижнями імпортує більше російської нафти

11:00 21.10.2022

Середньодобовий обсяг морського експорту російської сирої нафти з 8 по 14 жовтня 2022 року збільшився проти попереднього тижневого періоду на 7,1% — до 3,15 млн барелів. 

Про це, як пише видання Порти України, повідомляє Bloomberg.

Три країни (Китай, Індія та Туреччина), які допомогли Москві зберегти експорт сирої нафти після її вторгнення в Україну, схоже, повертаються на ринок російських барелів, а Туреччина відіграє провідну роль в останніх закупівлях», — зазначає агентство.

Помітне збільшення обсягу сирої нафти на танкерах, які одразу не вказують кінцевий пункт призначення, ускладнює моніторинг російського експорту, однак більшість цих суден потрапляє до Індії, частина прямує далі на схід — до Китаю. Врахування цих танкерів у розрахунках показує постійне збільшення сукупного потоку російської нафти до Туреччини, Китаю та Індії за останні тижні.

Морський експорт російської нафти з чотирьох експортних регіонів

Інфографіка: bloomberg.com

Загалом протягом звітного тижня російські морські нафтові порти і термінали завантажили 30 танкерів проти 28 попереднього тижня. Розподіл відправлених танкерів за портами чотирьох експортних регіонів:

Балтійський регіон:

  • Приморськ — 7 танкерів (попереднього тижня — 8);
  • Усть-Луга — 5 (4).

Тихоокеанський регіон:

  • Козьміно — 9 (8);
  • Пригородне — 1 (0).

Чорноморський регіон:

  • Новоросійськ — 5 (5).

Арктичний регіон:

  • Мурманськ — 3 (3).

Сумарний обсяг відвантаженої нафти звітного тижневого періоду становив 22 млн барелів проти 20,6 млн барелів тижнем раніше.

Надходження від експортного мита звітного тижня зросли проти попереднього тижня на $9 млн — до $134 млн. Ставка експортного мита у жовтні становить $6,06 за барель, що є найнижчим показником з лютого 2021 року. У листопаді ставка впаде до $5,83 за барель, мінімального рівня з січня 2021 року.

Аналізуючи динаміку морського експорту за допомогою середнього чотиритижневого ковзного (рухомого) показника, середньодобові постачання найбільшим клієнтам у тижневому порівнянні були такими, зокрема:

  • до Китаю — зменшилися на 5,2%, до 0,91 млн барелів на добу;
  • до Індії — зменшилися на 19,7%, до 0,71 млн барелів на добу;
  • до Туреччини — збільшилися на 33,3%, до 0,4 млн барелів на добу;
  • до Італії — збільшилися на 50%, до 0,3 млн барелів на добу;
  • до Нідерландів — збільшилися на 38,5%, 0,18 млн барелів на добу.

Постачання до Китаю, Індії та Туреччини досягли піку в червні — 2,2 млн барелів на добу. Середній показник за чотири тижні до 14 жовтня знизився приблизно на 350 тис. барелів на добу, однак постачання до Туреччини досягли найвищого рівня за рік.

Обсяг відправлених нафтових вантажів танкерами, які не вказують точного кінцевого пункту призначення, становив 0,46 млн барелів на добу. Всі судна, що сигналізують пункти призначення Порт-Саїд або Суецький канал, зрештою потрапляють до Індії або Китаю, а деякі прямують до інших кінцевих пунктів, зокрема до Фуджейри в ОАЕ чи Коломбо в Шрі-Ланці.

Часу на доставку нафти з балтійських портів Росії до Китаю та Індії лишається мало до 5 грудня, коли набуде чинності нафтове ембарго ЄС, яке позбавить судна страхування та інших послуг. Танкери мають вирушити з Приморська або Усть-Луги приблизно до 21 жовтня, аби досягти терміналів у східному Китаї до цього терміну.

Середньодобовий обсяг морського експорту російської сирої нафти з 1 по 7 жовтня 2022 року зменшився проти попереднього тижневого періоду на 12,5% — до 2,94 млн барелів. Російські нафтові порти і термінали завантажили 28 танкерів проти 31 попереднього тижня.
 

Ще на цю тему