Парламент Туреччини підтримав закон, що допускає ув’язнення за "поширення фейків"

12:20 14.10.2022

Парламент Туреччини у четвер 13 жовтня схвалив жорсткий закон, який допускає до 3 років позбавлення волі для користувачів соцмереж чи ЗМІ за "поширення фейків".

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє AFP.

Закон передбачає кримінальну відповідальність за поширення неправдивої чи оманливої інформації та вимагає від соцмереж і онлайн-платформ передавати держорганам персональні дані осіб, яких запідозрили у поширенні дезінформації. Також закон уможливлює кримінальне переслідування акредитованих журналістів чи звичайних громадян, які "часто поширюють оманливу інформацію" та покарання позбавленням волі на 1-3 роки. 

Туреччина продовжує віддалятися від ЄС, переговори про вступ у глухому куті - звіт ЄК
Проти проєкту, внесеного партією президента Ердогана AKP, виступала опозиція та активісти. У Раді Європи зауважували, що дуже широке визначення дезінформації у проєкті загрожує самоцензурою ЗМІ, "не лише у контексті майбутніх виборів" - що відбудуться у Туреччині в червні 2023 року. 

Один з молодих депутатів опозиційної CHP у зв’язку з голосуванням демонстративно розбив у парламенті свій смартфон, щоб продемонструвати, що після прийняттям закону у ньому не буде сенсу. 

У Туреччині більшість ЗМІ опинилися під контролем держави або бізнес-партнерів держпосадовців після масштабного пошуку нелояльних до влади у зв’язку з невдалою спробою держперевороту в Туреччині влітку 2016 року. Втім, соцмережі та онлайн-ЗМІ залишались набагато менш контрольованими, доки Анкара не почала вимагати від Facebook і Twitter під загрозою великих штрафів призначити місцевих представників, які б на вимогу суду блокували той чи інший контент. Ердоган аргументував жорсткі підходи тим, що турецьке суспільство особливо вразливе для дезінформації і соцмережі стали "джерелом загрози демократії". 

Ще на цю тему