РФ спустила на воду бойовий криголам «Пурга» / Фото

20:20 13.10.2022

"Выборгский судостроительный завод" зі складу "Объединенной судостроительной корпорации" рф (ОСК) 7 жовтня 2022 року спустив на воду сторожовий корабель-криголам під назвою "Пурга", що належить до проекту 22350 "Арктика". 

Під час церемонії спуску на воду цього корабля був присутній начальник Прикордонної служби ФСБ РФ Владімір Кулішов та керівництво ОСК, пише DEFENSE EXPRESS з посиланням на портал Naval News.

Спуск на воду корабля "Пурга" за проектом 22350 для Берегової охорони ФСБ, 7 жовтня 2022 року, фото з відкритих джерел

Видання додає, що рашисти спустили на воду вже другий бойовий криголам проекту 22350. Перший корабель цієї серії, "Иван Папанин", був спущений на воду в жовтні 2019 року для Північного флоту ВМФ РФ, має увійти в стрій в 2023 році. Другий криголам для ВМФ РФ, "Николай Зубов", ще добудовується на стапелі, та має стати в стрій у 2024 році.

В свою чергу, криголам "Пурга" має стати першим з двох кораблів цього проекту для Берегової охорони ФСБ РФ, ввід у стрій запланований на 2025 рік. Другий корабель назву поки не отримав, його добудова та передача замовнику плануються на 2027 рік.

Схоже, Кремль вважає, що має ще достатньо ресурсів для ведення війни проти України. Тому може собі дозволити витрачати гроші на великі та непотрібні кораблі. За проектом, кожен з бойових криголамів проекту 22350 матиме водозаміщення порядка 9000 тонн, довжину корпусу в 114 метрів, екіпаж в 70 осіб та автономність ходу до 70 діб.

Сторожові кораблі цього проекту призначені для патрулювання в районі "Північного морського шляху", для чого мають відповідне озброєння - 76-мм артустановка АК-176МА, дві артустановки АК-306М калібру 30 мм та ПЗРК, майданчик для прийому гвинтокрила Ка-27 та БПЛА, два десантні катери проекту "Раптор" та катер на повітряній подушці проекту 23321.

І мабуть найцікавіший момент – на ці бойові кораблі можуть бути встановлені контейнерні пускові установки Club-K для запуску крилатих ракет "Калибр". Чи довели росіяни свої Club-K до остаточної готовності – поки невідомо. Але схоже, що ФСБ таки намагатиметься отримати пускові установки для відстрілу "Калібрів" для своїх криголамів, додає видання.

Нагадаємо, ПАТ «Виборзький суднобудівний завод» знаходиться у списку санкцій США.

Детально про санкції можна переглянути у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему