В ООН з’явиться спецдоповідач про порушення прав людини у росії

09:30 08.10.2022

Рада ООН із прав людини створить посаду спеціального доповідача про порушення прав людини у росії.

Передає УНН

Деталі

За даними ООН, за це 7 жовтня проголосували 17 країн-членів Ради, проти – шість, решта – утрималася. Таке рішення вперше ухвалили щодо країни, яка є постійним членом Ради безпеки ООН.

Як пише "Радіо Свобода", рішення ухвалили через багаторічні повідомлення про порушення прав людини в росії, які вимагають міжнародної відповіді. Особливу увагу Рада з прав людини звертає на ухвалення Москвою після 24 лютого нових законів про "фейки" і "дискредитацію армії", що обмежують свободу слова, та переслідування правозахисних груп, що посилюється.


Додамо

Спеціальний доповідач фіксуватиме факти порушення прав людини в країні, працюватиме з громадянським суспільством і місцевими правозахисними ініціативами, та надаватиме відомості й рекомендації міжнародним організаціям.

Поки незрозуміло, чи співпрацюватимуть із доповідачем влада самої Росії та її офіційні органи, які займаються захистом прав людини. Як уточнює правозахисний сайт "ОВД-Инфо", представники Росії в органах ООН у Женеві неодноразово висловлювалися проти проєкту, називаючи його "одіозним".

Ще на цю тему