Лідери Туреччини й Вірменії вперше за 13 років провели переговори

13:40 07.10.2022

У Празі в межах саміту Європейської політичної спільноти у четвер відбулася перша в історії зустріч президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана й прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна.

Про це повідомляє Європейська правда.

Фото зустрічі Ердогана й Пашиняна опублікував директорат із питань комунікацій канцелярії турецького президента. Зазначається, що зустріч відбувалася в закритому форматі.

У пресслужбі вірменського прем’єра повідомили інформагенції News.am, що співрозмовники наголосили на важливості прямих контактів і зустрічей на високому рівні "в контексті вірменсько-турецького врегулювання".

Також Пашинян та Ердоган "обговорили процес нормалізації вірменсько-турецьких відносин та можливі подальші кроки у цьому напрямку".

Своєю чергою турецький президент, якого цитує Anadolu, висловив сподівання, що "ми можемо досягти нашої мети повної нормалізації в нашому регіоні на основі добросусідських відносин".

Як зазначає DW, це перша зустріч глав Вірменії та Туреччини за останні 13 років – і перша в історії між Пашиняном та Ердоганом.

Перед двосторонніми переговорами президент Туреччини провів неформальну зустріч із вірменським прем’єром та президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим.

Як відомо, Туреччина й Вірменія не мають дипломатичних відносин через вірменсько-азербайджанську війну, в якій Анкара підтримує Баку. Ще у 1993 році Туреччина закрила кордон із Вірменією.

В останні роки, однак, сторони почали рух до нормалізації відносин, призначили спецпредставників із питань діалогу й домовилися відновити авіаперельоти між Стамбулом та Єреваном.
 

Ще на цю тему