На першому парламентському саміті Кримської платформи у Загребі очікують 400 політиків

17:20 29.09.2022

25 жовтня у Загребі відбудеться парламентський саміт Кримської платформи, в якому візьмуть участь делегації з понад 50 країн та інституцій, в тому числі спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі.

Про це пише Jutarnji List, повідомляє Європейська правда.

Проведення саміту у серпні анонсував голова Верховної ради Руслан Стефанчук.

Запрошення були надіслані всім країнам-членам ЄС та НАТО, а також до Ради Європи та Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Хорватські ЗМІ відзначають, що це буде один з найбільших міжнародних політичних самітів в країні 2019 року, після саміту "Китай +16" та з'їзду Європейської народної партії, а також перший в історії захід такого рівня, що проводиться на парламентському рівні.

Повідомляється, що президент України Володимир Зеленський звернеться до делегатів, які братимуть участь у саміті в Національній та Університетській бібліотеках, у прямому ефірі за допомогою відеозв'язку.

Ймовірно, у саміті візьме участь і президентка Європейського парламенту Роберта Метсола. Загалом очікують до 400 політиків з усього світу.

За даними видання, українці висловили бажання запросити ті країни, які не є членами платформи, але висловлювали свою підтримку Україні, особливо при голосуванні в ООН, для того, щоб розширити платформу.

Йдеться про країни з усіх куточків світу, такі як Південна Америка, Африка та Азія, але також отримали запрошення, наприклад, Сербія, але відповіді поки що немає, так само як і від Туреччини.

Хорватська сторона дала орієнтовний термін для підтвердження приїзду до 7 жовтня.

Нагадаємо, у Другому саміті Кримської платформи, який відбувся цьогоріч в онлайн форматі, взяли участь близько 60 представників держав і міжнародних організацій.
 

Ще на цю тему