ЄС поспіхом домовляється про «стелю» цін на нафту після погроз Путіна – Bloomberg

12:20 23.09.2022

Ліміт ціни на нафту може бути включений в новий пакет санкцій ЄС. Країни-члени Євросоюзу намагаються досягти протягом кількох тижнів політичної угоди, яка б запровадила обмеження ціни на копалини.

Поштовх до таких змін набрав обертів після того, як Путін оголосив про «часткову мобілізацію» військ. Ліміт ціни на нафту, ймовірно, буде включено до нового пакету санкцій, запропонованих Європейською комісією, пише Bloomberg з посиланням на “джерела, ознайомлені з цим питанням”. Обмеження вирівняло б ЄС із зусиллями США утримати вартість сирої нафти від різкого зростання та вдарити по доходах Москви, повідомляє ZN,UA.

Але, незважаючи на нові зусилля з боку комісії, виконавчого органу ЄС і деяких держав-членів, план стикається з багатьма перешкодами, і позитивний результат не є даністю, сказали люди, які побажали не називати своїх імен, оскільки обговорення є закритими. Рішення щодо санкцій вимагають одностайності та є особливо складними в цій ситуації, оскільки кожен член ЄС має різні енергетичні потреби.

Представники держав-членів зустрінуться з Єврокомісією на вихідних, щоб обговорити нові санкції, які, окрім нафтового питання, можуть включати додаткові обмежувальні заходи щодо окремих осіб і секторів, таких як технології та предмети розкоші.

“Ухвалення обмеження вимагатиме від держав-членів відкласти національні інтереси на користь європейської солідарності. Країни ЄС, які отримали винятки для нафти, що надходить їхніми трубопроводами, захочуть забезпечити їхнє збереження, в той час, як країни, що імпортують нафту морем, можуть спробувати пов'язати обмеження цін із передбаченим наразі повним ембарго на морські поставки, щоб зрівняти умови”, - йдеться на сторінках видання.

"Країни, такі як Греція, Кіпр і Мальта, можуть спробувати захистити свою промисловість від цих заходів", - підсумовують у Bloomberg.
 

Ще на цю тему