Урядовці провідних країн вимагають негайного виведення російських військ із території ЗАЕС

15:40 22.09.2022

Міністри закордонних справ Канади, Франції, Німеччини, Італії, Великої Британії, України, високі офіційні особи від Республіки Корея, Швейцарії, США, а також Високий представник ЄС виступили зі спільною заявою щодо загроз для безпеки цивільних атомних об’єктів в Україні 

Як повідомляє Укрінформ, відповідний документ оприлюднений на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Ми наголошуємо, що значний ризик ядерного інциденту залишатиметься небезпечно високим, поки росія зберігає свою присутність на майданчику ЗАЕС; російська федерація має негайно вивести свої війська за межі міжнародно визнаних кордонів України та поважати територіальну цілісність та суверенітет України. На той випадок, якщо росія проводитиме будь-які ганебні «референдуми» на окупованих територіях України, ми підтверджуємо, що це не матиме жодного правового або політичного ефекту, включаючи стосовно статусу ЗАЕС», - йдеться у повідомленні.

Урядовці нагадали про одноголосне рішення конференції МАГАТЕ у 2009 році GC(53)/DEC/13 під назвою «Заборона збройних атак або погроз атакою проти ядерних об’єктів, діючих або таких, що будуються», яка визнає важливість забезпечення безпеки, безпечності та фізичного захисту ядерних матеріалів та ядерних установ. Вони підкреслили важливість викладених Генеральним директором МАГАТЕ «Семи основ ядерної безпеки та безпечності» які були оприлюднені у заяві перед Керівною радою МАГАТЕ 2-3 березня 2022 року.

У спільній заяві міністри нагадали про ці сім принципів ядерної безпеки цивільних об’єктів.

Серед них, зокрема:

- Має бути дотримана фізична цілісність атомних об’єктів, включаючи реактори, елементи палива, сховища радіоактивних відходів тощо;

- Всі системи безпеки та безпечності та відповідне обладнання мають бути працездатними весь час;

- Оперативний персонал має бути здатним виконувати свої обов’язки із забезпечення відповідних безпеки та безпечності, та мати можливість приймати рішення вільно від неприйнятного тиску;

- Має бути забезпечене зовнішнє постачання енергії від енергетичних мереж для всіх атомних об’єктів;

- Має підтримуватися безперервне логістичне постачання та транспортне сполучення із майданчиками (атомних об’єктів);

- На майданчиках та за їх межами мають бути встановлені системи моніторингу радіації, дотримані заходи з підготовки та реагування на надзвичайні ситуації;

- Має бути встановлений постійний зв'язок із регулятором та іншими відповідальними особами.

Урядовці, що поставили свій підпис під документом, висловили готовність надалі підтримувати зусилля МАГАТЕ із дотримання цих принципів в Україні, з повною повагою до суверенітету України, зокрема, шляхом складання плану допомоги МАГАТЕ для України у забезпеченні ядерної безпеки та безпечності атомних об’єктів.

«Ми вітаємо місію МАГАТЕ з підтримки та допомоги на Запорізькій АЕС (ЗАЕС), та шануємо мужність та рішучість генерального директора МАГАТЕ та його команди у здійсненні цієї важливої місії. Ми підтримуємо зусилля із продовження присутності МАГАТЕ на Запорізькій атомній станції з метою підтримати Україну, та залишаємося напоготові надати допомогу з ядерної безпеки та безпечності, та у досягненні цілей місії МАГАТЕ, за необхідністю», - йдеться у документі.

Як повідомлялося, Запорізька АЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими. Відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію. Обстрілюють росіяни і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ.

МАГАТЕ 6 вересня представило звіт за результатами інспекції ЗАЕС. Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі наголосив на необхідності негайного створення зони ядерної та фізичної безпеки на Запорізькій АЕС.

На ЗАЕС 16 вересня вдалося завезти найнеобхідніші запчастини, матеріали та дизельне пальне.

17 вересня Запорізька атомна електростанція знову була під’єднана до української електромережі та отримує з неї живлення для підтримання станції в холодному стані.

Ще на цю тему