Американська компанія Bunge продає олійний бізнес у Росії

17:00 20.09.2022

Американська агропромислова компанія Bunge продає бізнес із переробки олійних культур у Росії. 

Про це повідомила компанія, пише видання Порти України.

Покупцем бізнесу виступає контролюючий акціонер Exoil Group Карен Ванецян. Угода включає завод із переробки соняшника у Воронежі. Завершення угоди передбачає стандартні процедури, зокрема схвалення регуляторними органами. Сума продажу не розкривається.

Bunge завершила будівництво олійноекстракційного заводу у Воронезькій області в 2008 році. Інвестиції у проект склали понад $130 млн. Потужності підприємства дозволяють переробляти 540 тис. тонн сировини та виробляти понад 200 млн пляшок соняшникової олії на рік.

За інформацією Bloomberg, окрім виробничого активу, Bunge продає регіональні права на бренди рослинної олії, у тому числі — Oleina та Ideal.

Раніше повідомлялося, що Bunge планує продати компанію «Бунге СНГ», у портфелі якої переробний завод у Воронезькій області, а також торговельні марки Oleina, Ideal та інші.

Одразу після початку вторгнення Росії в Україну Bunge закрила свої українські офіси та тимчасово призупинила роботу двох підприємств із переробки олійних культур у Миколаєві та Дніпрі.

Наприкінці лютого Bunge анонсувала скорочення діяльності в Росії. Наприкінці березня стало відомо, що компанія продала свій портовий актив у Росії — Ростовський зерновий термінал. Перевалочний комплекс потужністю 700 тис. тонн на рік обслуговує судна класу «річка-море» дедвейтом до 5,5 тис. тонн.

Транснаціональна компанія Bunge (штаб-квартира — Уайт-Плейнс, Нью-Йорк) займається закупівлею, продажем, зберіганням олійних та зернових культур, переробкою олійних, виробництвом цукру та етанолу, переробкою пшениці, кукурудзи, рису, торгівлею добривами. Компанія працює у понад 40 країнах світу.

Корпорація через компанію «Бунге Україна» володіє Дніпропетровським маслоекстракційним заводом (торговельні марки «Олейна» та «Розумниця») та дочірнім підприємством «Сантрейд» (Київ). Компанії належить виробничо-перевантажувальний комплекс (ВПК) у Миколаївському морському порту, до складу якого входять завод з виробництва олії, термінал з перевалки олії та зерна. Загальний обсяг інвестицій Bunge у ВПК становить $280 млн. Штат Bunge в Україні становить понад 1 тис. осіб.

У червні 2022 року виробничо-перевантажувальний комплекс Bunge у Миколаївському порту зазнав ракетного удару російських загарбників.
 

Ще на цю тему